Agotić završio svjedočenje protiv Miloševića

BIVŠI jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević pokušavao je u petak tijekom protuispitivanja svjedoka optužbe Imre Agotića dokazati da su Srbi u Hrvatskoj bili ugroženi nakon što je HDZ došao na vlast 1990. godine.

Milošević je Agotića, savjetnika za nacionalnu sigurnost hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, pitao je li znao za naoružavanje pripadnika HDZ-a tijekom ljeta 1991. godine te da li je u Hrvatskoj osnovana stranačka vojska.

"To su bile pripreme za obranu", rekao je Agotić, dodajući da se potreba za obranom nametala sama po sebi nakon što je tadašnja JNA sve više postojala srpskom vojskom i stavila se na stranu Srba.

Milošević je upitao svjedoka je li mu poznat podatak o "nestanku 600 Srba iz Siska, zatim nestancima velikog broja ljudi u Splitu, Zagrebu, Karlovcu i Gospiću".

Agotić je rekao da ne raspolaže s takvim podacima, ali da je za pojedinične slučajeve ubojstava Srba na području koje je kontrolirala hrvatska vlast doznao naknadno iz pisanja hrvatrskog tiska.

Milošević je tvrdio da je JNA 1991. godine donijela odluku o oduzimanju oružja TO-u u svim jugoslavenskim republikama, pokušavajući oboriti argument da su samo Hrvatska i Slovenija razoružane prije početka rata.

"Ne znam je li oružje oduzeto i u ostalim republikama, ali znam da su tim oružjem naoružavani Srbi u Hrvatskoj", rekao je Agotić.

Milošević je pitao svjedoka optužbe što zna o aktivnostima Tomislava Merčepa i Branimira Glavaša u Vukovaru i istočnoj Slavoniji te o masovnim ubojstvima Srba u Vukovaru.

"U Vukovaru je obrana bila slabo naoružana i opremljena i tako malobrojna da sasvim sigurno nisu mogli počiniti masakre nad drugom stranom", odgovorio je Imra Agotić.

Bivši srbijanski i jugoslavenski predsjednik pokušavao je dobiti potvrdu i da su postrojbe HV-a još 1992. godine bile raspoređene u BiH te da je Hrvatska dostavljala oružje i streljivo bosanskohercegovačkim Hrvatima, na što mu je Agotić rekao da o tome nema nikakvih saznanja.

"Jedino što znam da su transportni helikopteri Hrvatske vojske obavili preko 100 letova evakuirajući ranjenike iz BiH", rekao je Agotić.

Suđenje Miloševiću pred Haškim sudom treba se nastaviti poslije podne svjedočenjem novoga svjedoka optužbe.

(Hina) sv br

Pročitajte više