Agrokor dobio kredit od 480 milijuna eura, Ramljak slavi: Neće biti stečaja

Foto: Hina

ANTE RAMLJAK potvrdio je danas da se ide u realizaciju kredita u iznosu od 480 milijuna eura koji je dogovoren početkom lipnja s američkim fondom Knighthead, a zanimljivo je da će u njemu sudjelovati i ruska VTB banka.

Što se tiče Sberbanka koji se oštro protivio ovom kreditu, on bi također mogao sudjelovati - još razmišlja o tome, a kroz desetak dana će se definitivno znati hoće li se priključiti ovom aranžmanu.

"Neće biti stečaja"


"Uspjeli smo sačuvati kompaniju, neće biti stečaja i prezimo u drugu fazu, a to je faza restrukturiranja", rekao je danas Ramljak.

Ukupno će u ovom posljednjem kreditu Agrokora sudjelovati oko 20 banaka.

Prema ranije objavljenim informacijama, kredit će biti odobren tzv. roll up modelom, odnosno priznat će im se jednaki iznos starih potraživanja kao prioritet kod naplate, uz 4 posto godišnje kamate koja se pripisuje glavnici, ili 3,8 posto u gotovini plativo jednom godišnje.

Od ovog kredita, kako je dogovoreno, 150 milijuna eura ide za plaćanje starog duga dobavljačima, što bi trebalo pomoći stabilizaciji njihova poslovanja.

Osim ovog kredita, dogovoren je i iznos od 50 milijuna eura za vjerovnike koji bi u tom iznosu kreditirali Agrokor u robi, ali bi imali jednake uvjete kao i financijski vjerovnici te ostvarili pravo na refinanciranje starog duga u iznosu 1:1.


Hoće li se Sberbank priključiti ovom kreditu?

Bit će zanimljivo pratiti ponašanje Sberbanka koji se oštro protivio ovom kreditu i čak je pokušao ishoditi njegovu sudsku zabranu.

Sberbank Rusija podnio je 7. 6. 2017. na Trgovačkom sudu u Zagrebu prijedlog za izricanje zabrane kompaniji Agrokor d.d. i izvanrednom povjereniku za sklapanje novih ugovora o financiranju koji uključuju roll-up model. Njime se novim vjerovnicima omogućava priznavanje tzv. super senior prava za njihove tražbine nastale prije 10. travnja 2017. No taj zahtjev je Trgovački sud u Zagrebu odbio.

"Vjerujemo da takav model nije podržan hrvatskim propisima i da je u suprotnosti s Lex Agrokorom te da će njegova provedba imati za posljedicu raspolaganje imovinom kompanije Agrokor na štetu ostalih vjerovnika i dionika, uključujući Republiku Hrvatsku. Naša je želja, unatoč trenutačnim izazovnim okolnostima, osigurati da se postupak izvanredne uprave u kompaniji Agrokor d.d. provede u punom suglasju sa zakonima i uz najvišu moguću korist za sve uključene strane", naveli su tada iz Sberbanka.

 

Pročitajte više