Agrokor plaća naknadu američkim lešinarima, a milijun kuna odlazi u Hong Kong

Foto: Marko Lukinić/Pixsell/123rf

AGROKOR plaća naknadu Knightheadu kao izvornom zajmodavcu, vidljivo je iz dokumenata koje je objavila izvanredna uprava. Nisu htjeli objaviti koliki je iznos naknade koji odlazi američkom lešinarskom fondu, a objavljeno je da hongkonški agenti kredita Madison Pacific Trust dobivaju najmanje milijun kuna.

Izvanredna uprava objavila je na Agrokorovim web stranicama ugovor o najstarijem kreditu, poznatijem kao roll up, koji ima dvjestotinjak stranica. To je pročišćena verzija ugovora u kojem su u originalni ugovor iz lipnja uključene dopune, kojih je bilo osam.

Ramljak je osam puta nadopunjavao ugovor bez suglasnosti vijeća


Bivši povjerenik Ante Ramljak originalni ugovor o kreditiranju je čak osam puta nadopunjavao, bez suglasnosti privremenog vjerovničkog vijeća, na što su upozoravali Sberbank i Franck zatraživši da pokaže anekse i prateće dokumente.

Prvi put kada su mediji objavili detalje ugovora otkriveno je da je nemoguće smijeniti vladinog povjerenika bez dozvole kreditora. U međuvremenu je, nakon afere sa savjetnicima u kojoj smo otkrili da je mjesec dana nakon što je postao povjerenik još uvijek radio za Texo Management i osigurao tvrtki 12 milijuna kuna vrijedan posao, Ante Ramljak ipak smijenjen.

Javnosti je i dalje ostala nepoznata stvarna cijena kredita jer nisu bili objavili sve dodatke ugovoru kao niti iznos naknada koje su ugovorene u pismu o naknadama (fee letter). Sada je Fabris Peruško u želji za transparentnošću objavio naknade, ali je izostavio dio koji se odnosi na Knighthead.


Madison Pacific Trust kao agent dobije oko milijun kuna godišnje


Doznali smo da postoje tri vrste naknada koje su ugovorene: naknada za angažiranje sredstava (commitment fee), naknada agentu (agency fee). Kao izvorni zajmodavac, inicijator kredita, u ugovoru se navodi Knighthead, koji je kroz svoje tri tvrtke osigurao 200 milijuna eura.

Objavljene su dvije naknade koje dobiva hongkonška kuća Madison Pacific Trust. Kao kreditni agent primaju 67.000 eura godišnje, a kao agent osiguranja 71.000 eura, dakle osnovna je naknada 138.000 eura ili oko milijun kuna godišnje.

Pristupi li novi zajmodavac kreditu to će Madison Pacific Trust naplatiti 3000 eura, a produlji li se vrijeme trajanja transakcije na više od 15 mjeseci mjesečno će od Agrokora naplaćivati 2000 eura kao kreditni agent i 1000 eura kao agent osiguranja.

Svi dodatni troškovi, primjerice razmatranje neispunjenja obaveza, naplaćivat će se po posebnom cjeniku prema kojemu predsjednik uprave radi za 850 dolara po satu, direktor za 770 dolara, menadžer za 500 dolara, analitičar za 275 dolara.

Nije objavljen tzv. commitment fee koji odlazi Knightheadu


Međutim, javnost i dalje nema uvida u stvaran trošak kredita, jer u ovom mozaiku nedostaje još jedna naknada. U ugovoru o najstarijem zajmu spominje se kao naknada za angažiranje sredstava (commitment fee). To je dakle naknada koju kreditor zaračunava na iznos kredita koji stavlja na raspolaganje kreditoru. Kako je sam ugovor o najstarijem zajmu težak 1,06 milijardi eura, pretpostavlja se da je i taj iznos značajan.

"Matično društvo (Agrokor) platit će Agentu (za račun izvornog zajmodavca) naknadu za angažiranje sredstava u iznosu i rokovima dogovorenim u pismu o naknadama", navodi se u objavljenom ugovoru. Kako je Knighthead izvorni zajmodavac, jasno je da ova naknada odlazi njima.


Iznos koji prima Knighthead nije objavljen. Nema ga u popratnom pismu koje se odnosi samo na Madison Pacific Trust, a nema ni formule kako se računa ta naknada. Zatražili smo je posebno od Agrokora.

Da bi trošak i detalji financiranja bili upotpunjeni, Peruško bi osim naknade koje dobiva Knighthead trebao objaviti još dva ugovora: pismo o zaštitnom mehanizmu (Backstop letter) i ugovor o angažiranim sredstvima Zaštitnog mehanizma (Backstop Commitment). Potpisali su ih Agrokor, Zagrebačka banka i Knighthead. To su prateći, ali važni dokumenti koje je Ramljak odbio pokazati, a ovo Peruškovo tek je prvi korak, no ne i prava transparentnost.  

Pročitajte više