Todorić je trošio preko milijardu kuna na ljetovanja, helikopter i jahte

Foto: FAH/Youtube

IZVANREDNI povjerenik za Agrokor Ante Ramljak kazao je da je protiv odgovornih osoba koje su bile u Upravi u tom koncernu podnio kaznenu prijavu, a da mu se prema izvještajima revizije čini da je riječ o nezakonito priskrbljenoj materijalnoj dobiti.  Također, revizija je pokazala da u iznosu od preko 2 milijarde kuna krivo prikazanog novca i novčanih ekvivalenata oko polovice čine privatni troškovi, poput mondenih ljetovanja, prijevoza helikopterom, brodovi, jahte i sl., ali i niz troškova za konzultantske, pravne i slične usluge.

>> Todoriću prijeti 10 godina zatvora

"Što se tiče svih ovih izvještaja, mislim da je došlo do nezakonite priskrbljene materijalne dobiti", rekao je Ramljak, odgovarajući na upit kakva je priroda kaznene prijave koju je podnio protiv odgovornih osoba u Agrokoru.

"Potencijalne protuzakonite radnje"

Naime, u danas predstavljenom revidiranom, konsolidiranom financijskom izvješću Agrokor Grupe i Agrokora d.d. za 2016. navodi se kako je revizor PwC pismom obavijestio izvanrednu upravu o računovodstvenim nepravilnostima uočenima tijekom revizije, a "koje mogu ukazivati na potencijalne protuzakonite radnje".

Riječ je o prikrivanju primljenih pozajmica i/ili kredita, kao i troškova poslovanja i troškova kamata koji su prikazani kao potraživanja prema vlasniku. Također, u PwC-u su ukazali i na nepravilnu klasifikaciju imovine i rezervi, nepravilno prikazivanje pozajmica kao vlasničkog kapitala te nepravilno prikazivanje danih pozajmica kao novca i novčanih ekvivalenata.

Konkretno, neprikazano ili krivo iskazano je 3,9 milijardi kuna obveza po kreditima, 2,3 milijarde operativnih i financijskih troškova za razdoblje od 2010. do 2015. te 2,1 milijardu kuna krivo prikazanog novca i novčanih ekvivalenata, što je ispravljeno u izvješću za 2015. Utvrđeno je i da ranije nisu iskazani dani krediti i potraživanja u iznosu od 2 milijarde kuna.

Privatni troškovi

Ramljak je pojasnio kako je revizija pokazala da u iznosu od preko 2 milijarde kuna krivo prikazanog novca i novčanih ekvivalenata oko polovice čine privatni troškovi, poput mondenih ljetovanja, prijevoza helikopterom, brodovi, jahte i sl., ali i niz troškova za konzultantske, pravne i slične usluge.

Upitan kako to da prijašnji revizori koncerna nisu vidjeli nepravilnosti uočene revizijom, Ramljak je kazao kako on na to ne može odgovoriti, već da se to pitanje treba uputiti njima.

"Mislio sam da sam svega vidio. Iznenadio me iznos koji je uspio godinama biti skriven. Svi smo znali da ima nekakvih problema, ne budimo licemjerni, ali nitko nije mogao locirati točno kakvih problema. Iznosi su frapantni, dosta veliki da se uspiju tek tako prikriti svih ovih godina", kazao je Ramljak na upit novinara. Ponovivši da dugove Agrokora neće plaćati porezni obveznici, kazao je i da je temeljem ranijih financijskih izvješća koncern zapravo preplatio porez.

Nijedan građanin neće vraćati ove dugove"

"Ja vam garantiram da niti jedan porezni obveznik, niti jedan građanin neće vraćati ove dugove", ustvrdio je Ramljak. "Što se tiče obveza prema državi, vidljivo je da su u nekim situacijama porezi preplaćeni, vodilo se računa da se obveze prema državi isplaćuju", dodao je.

Upitan za komentar tvrdnji koje je Ivica Todorić objavio na svom blogu, odgovorio je da s njime neće polemizirati putem medija. "Njemu je najteže, on je u situaciji da brani sam sebe i odabrao je ovu strategiju i na nekom drugom mjestu morat će odgovorit na neka pitanja", rekao je.
 

> Vlada: Todorić je gurnuo Agrokor na rub stečaja, a hrvatsku ekonomiju izložio opasnosti

> Beljak o Agrokoru: Todorić govori istinu, kriv je HDZ

> Petrov o Agrokoru: "Nema jednog žrtvenog jarca, svi su krivi"

> VIDEO Martina Dalić: Todorić i uprava su vrlo dobro znali kakvo je pravo stanje njihovih knjiga

> VIDEO Bernardić: Ako jedna jedina lipa bude izgubljena zbog Lex Agrokora, vlada mora odgovarati

 

Pročitajte više