Ramljak traži da se Lex Agrokor priznaje i u Londonu - želi srušiti rusku arbitražu

Foto: Hina, 123rf

RUSKI Sberbank pokrenuo je tri arbitražna postupka protiv Agrokora u Londonu, otvarajući novu frontu u legalnoj bitci protiv najveće hrvatske tvrtke.

Prijave na londonskom sudu međunarodne arbitraže dio su napora ruske banke za povratom kredita koji su dali balkanskom supermarketu u iznosu od 1,1 milijardu eura, javlja Bloomberg pozivajući se na neslužbene izvore.

Hoće li se arbitraža odigrati ovisit će o rezultatima Agrokorovih nastojanja da isključe sve pravne akcije u Londonu, piše Bloomberg. No ono što je posebno zanimljivo, Agrokor traži od Velike Britanije da priznaja, kao i u Sloveniji - Lex Agrokor. Naime, u listopadu će britanski visoki sud odlučivati o zahtjevu Agrokora o priznavanju hrvatskog stečajnog postupka, javlja Bloomberg.

Sberbank je osnažio pravnu bitku protiv Agrokor nakon što je prošli mjesec dogovorio 530 milijuna eura super-senior kredita iz grupe zajmodavaca i fondova na čelu s Knighthead Capital Management. Ruska banka smatra da je taj sporazum protuzakonit te da favorizira fondove u odnosu na njih.

Sberbank je nedavno iz Ljubljane protiv Jamnice pokrenuo dva ovršna postupka u Sloveniji i Srbiji, dok je Sberbank iz Zagreba pokrenuo postupak u Srbiji, a zbog kredita za koje je Jamnica preuzela jamstva.

Pročitajte više