Ahern: Irska će poduprijeti Hrvatska nastojanja za ulazak u EU

PREDSJEDNIK irske vlade Bertie Ahern izrazio je u petak, u razgovoru s hrvatskim premijerom Ivicom Račanom, koji se nalazi u dvodnevnom službenom posjetu Dublinu, potporu hrvatskim nastojanjima za ulazak u Europsku uniju,
rekavši kako će Irska pomagati Hrvatskoj "koliko god može".

"Nadam se da ćemo o hrvatskom zahtjevu za članstvo u EU odlučivati tijekom irskoga predsjedavanja. Pomagat ćemo Hrvatskoj u tome koliko god možemo", rekao je Ahern na konferenciji za novinare nakon razgovora s hrvatskim premijerom.

Irska, koja je među prvim zemljama prošle godine ratificirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i EU, predsjedat će EU-om u prvoj polovici iduće godine.

Ahern je rekao kako je službeno otvaranje hrvatskog veleposlanstva u Dublinu tijekom Račanovog posjeta "jasan znak toplih i vrlo prijateljskih odnosa dvije zemlje".

On je dodao kako je s hrvatskim premijerom osim o nastojanju Hrvatske za ulazak u EU razgovarao i o razvoju bilateralnih odnosa, posebice gospodarskih.

Unatoč dobrim političkim odnosima, hrvatsko-irska gospodarska suradnja na relativno je niskoj razini, a trgovinska razmjena iznosi ispod 100 milijuna dolara godišnje.

Premijer Račan rekao je kako Hrvatska želi primijeniti vrlo pozitivna iskustva Irske, koja ima jednu od najviših stopa gospodarskog razvoja u svijetu.

Od 1995. do 2001. irska stopa gospodarskog rasta iznosila je 9.4 posto, što se pripisuje uspješnom privlačenju inozemnih investicija, zahvaljujući među ostalim poreznim olakšicama, političkom koncenzusu o gospodarskoj politici i postojanju školovane radne snage. Prošle se godine taj rast nešto smanjio zbog smanjenja inozemnih investicija, uvjetovanih kriznim stanjem u svijetu vezanim za terorizam.

Izražavajući zadovoljstvo razgovorom s irskim premijerom i suglašujući se s njegovim ocjenama, Račan je rekao da ga je pozvao u posjet Hrvatskoj. Do tog bi posjeta vjerojatno došlo ujesen ove godine, vjerojatno u vrijeme postavljanja spomenika Jamesu Joyceu u Puli. Račan je tijekom razgovora govorio i o stanju u regiji, ističući zaiteresiranost Hrvatske za regionalnu suradnju, uz inzistiranje na individualnom pristupu u približavanju EU-u.

Račan je u posebnom razgovoru s hrvatskim novinarima rekao kako su njegovi dosadašnji razgovori u Dublinu pokazali da je potpora Irske hrvatskom zahtjevu za učlanjenje u EU "jasna i čvrsta", te da je u porastu interes Iraca za Hrvatsku, o čemu svjedoči i porast turističkog posjeta irskih turista Hrvatskoj prošlog

ljeta.

Hrvatski premijer sastao se u petak i s predsjednikom Zastupničkog doma irskog parlamenta ROryjem OHanlonom i predsjednikom Senata Roryjem Kielyem.

Račan je u petak službeno otvorio hrvatsko veleposlanstvo u Dublinu, a tijekom poslijepodneva će ga primiti irska predsjednica Mary McAlleise.

(Hina) rb br

Pročitajte više