Ahern kandidat za mjesto predsjednika Europske komisije?

IRSKI premijer Bertie Ahern još uvijek nije kandidat za mjesto predsjednika Europske komisije koju će do jeseni obavljati Romano Prodi, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Ahernove stranke Fianna Fail, koja je na jučer održanim europskim i lokalnim izborima u Irskoj doživjela neuspjeh.

Ahern je potvrdio da je stranka Fianna Fail doživjela "ozbiljan neuspjeh" na jučerašnjim izborima, no to ne znači da je on spreman ići u Bruxelles, prenio je njegov glasnogovornik, dodavši kako je Ahernova želja ostati na čelu stranke do predstojećih parlamentarnih izbora 2007.

Fianna Fail na jučerašnjim je izborima osvojila 8 posto glasova manje u odnosu na lokalne i europske izbore održane 1999.

Irski mediji od petka nagađaju hoće li Ahern prihvatiti dužnost predsjednika Europske komisije, unatoč tomu što je irski premijer takvu mogućnost do sada odbacivao. No, u intervjuu za list Sunday Tribune dao je na znanje da bi, ukoliko mu to njegovi europski kolege predlože, možda mogao prihvatiti spomenutu funkciju.

Šefovi država i vlada 25 zemalja članica EU-a Prodijeva bi nasljednika na mjestu predsjednika Komisije trebali izabrati u četvrtak i petak na summitu u Bruxellesu.

Pročitajte više