Ahmadinedžad otpustio dva ministra

IRANSKI predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad zamijenio je danas dva ministra koji su sjedili na čelima ključnih ministarstava, u potezu kojim očito želi prigrabiti više vlasti.

Kazem Vaziri Mahaneh, ministar za naftu i Minister Ali Reza Tahmasebi, ministar industrije, kasno jučer su podnijeli ostavku, piše službena novinska agencija IRNA. Na njihovo mjesto Ahmadinedžad je postavio Ghoalama Hosseina Nozarija, ravnatelja državne naftne kompanije i Alija Akbara Mehrabiana, menadžera jednog velikog teheranskog lanca trgovina. Njih dvojica trebaju služiti kao prijelazni vršitelji tih funkcija.

Druge pak novine kažu kako je Ahmadinedžad u stvari dao otkaz dvojici ministara. Državne novine nisu dale nikakve razloge za ostavku ministara.

Ahmadinedžad je na vlast došao obećavajući kako će se pozabaviti problemima nafte, stati na kraj "naftnoj mafiji" i distribuirati prihode pravedno. Mananeha je morao prihvatiti kao ministra nakon što je parlament odbio tri kandidata koje je predsjednik predložio. Ipak, u zadnje vrijeme je Ahmadinedžad pao pod snažnu kritiku zbog nemogućnosti ispunjavanja svojih obećanja.

Neke novine pišu o tome kako je glavni razlog zbog kojega je Ahmadinedžad tražio Mananehovu ostavku taj što ministar nije uspio privući strane ulagače, neke pišu o tome kako je Ahmadinedžad žrtvovao ministra zbog sve većeg nezadovoljstva koje je rezultat nedavnog rezanja potrošnje goriva, a neke o tome kako je ovo predsjednikov pokušaj za kontroliranjem ministarstva koje zajedno donosi oko 80% prihoda vlade.

Tahmashebi je, po pisanju nekih novina, otkaz dobio zato što se usprotivio Ahmadinedžadovim kandidatima za neka od mjesta u tom ministarstvu.

J.D.
Foto:AFP

Pročitajte više