Ahmetović: Vidim da Plenković nije u planu Ursule von der Leyen

Screenshot: N1

Saborska zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović komentirala je za N1 političke aktualnosti.

Ahmetović kaže da se danas u saboru moglo vidjeti HDZ-ovce u novoj ulozi, onoj političkih analitičara. "Zaključujem da ovi politički analitičari koji glume neovisne političke analitičare, a zapravo su na platnoj listi HDZ-a i Andreja Plenkovića, nisu više vjerodostojni", kaže Ahmetović.

"Ovo je manifestacija Plenkovićeve nervoze"

Nisu nervozni zastupnici HDZ-a, nego premijer Andrej Plenković, smatra Ahmetović. "Oni nemaju pravo osjećati ništa, nemaju pravo misliti ništa i nemaju pravo govoriti ništa što sami misle da trebaju govoriti. Nisu oni nervozni, nego je nervozan Andrej Plenković koji prenosi tu nervozu na njih. Daje im upute koje de facto rezultiraju ovakvom jalovom raspravom, potpuno neargumentiranim napadima. Ovo je manifestacija Plenkovićeve nervoze."

Ahmetović tvrdi da je Plenković nervozan jer mu je prva suradnica, ministrica Nina Obuljen Koržinek pod istragom Ureda europskog javnog tužitelja.

"Do sada se nije svađao s europskim institucijama jer je računao na izgradnju karijere u Europi. Mislim da su mu dionice strašno pale. Iz plana Ursule von der Leyen, gdje ona kaže da joj je u fokusu vladavina prava, ja vidim da Plenković nije u njenom planu jer o vladavini prava zaista ne možemo govoriti u Hrvatskoj", tvrdi.

"Plenković se ponaša kao ranjena zvijer"

Ahmetović smatra da će premijer i dalje zaoštravati odnose s Uredom europskog javnog tužitelja.

"Mislim da hoće zato što se ponaša kao ranjena zvijer. Mislim da mu je njegova sloboda puno draža nego slika koju će on dati u javnosti, bilo da se radi o europskim ili hrvatskim institucijama."

Što se tiče novog šefa DORH-a Ivana Turudića, Ahmetović očekuje da će učiniti sve ne bi li ugodio Plenkoviću i proglasiti nadležnost DORH-a za slučaj Geodezija.

"To je čisti i otvoreni sukob interesa s Europskim javnim tužiteljem. Kakve će onda posljedice imati Andrej Plenković ili Hrvatska? Možemo predvidjeti, neke zemlje EU su dobile otvorene sankcije za miješanje u vladavinu prava. Plenković je spreman preko leđa hrvatskih građana riskirati upravo te sankcije."

"Izaberi jedan broj, sigurno ćeš pogriješiti"

"Mislim da je Plenković u situaciji izaberi jedan broj, sigurno ćeš pogriješiti. Svjestan je toga da čim prije raspiše izbore da će koliko toliko zadržati kakvu takvu podršku javnosti, koja se drastično topi nakon svih ovih skandala, a topit će se i brže nakon što se istrage oko Geodezije i Ministarstva kulture otvore i intenziviraju", kaže.

S druge strane, može mu odgovarati i razvlačenje izbora do rujna, kaže Ahmetović.

"Da se postavi tog Ivana Turudića koji bi eventualno spriječio istrage EPPO-a, pa da se možda dobije dobra turistička sezona i nakane lova preko leđa hrvatskih građana. Koju god strategiju odabere, pogriješit će. Građani nisu blesavi", zaključuje Ahmetović.

Pročitajte više