AI: HRVATSKA MORA HITNO PROVESTI PREPORUKE UN-A PROTIV MUČENJA

Hrvatske vlasti propuštaju provesti odgovarajuće istrage slučajeva mučenja tijekom Domovinskoga rata i kasnijih napada na povratnike, brojni su i slučajevi zlostavljanja tražitelja azila, a ne sprečava se ni nasilje među djecom u ustanovama za socijalnu skrb, objavio je u petak Amnesty International L

Amnesty International pozvao je hrvatske vlasti da hitno provedu preporuke Odbora Ujedinjenih naroda protiv mučenja, objavljene 14. svibnja ove godine.

Prema priopćenju objavljenom u petak, Amnesty pozdravlja preporuke Odbora da se "poduzmu djelotvorne mjere kojima će se osigurati provođenje nepristrane, potpune i pravovremene istrage svih navoda o mučenju i drugim okrutnim, nečovječnim i ponižavajućim postupcima, primjeren sudski postupak i kažnjavanje počinitelja bez obzira na njihovo etničko podrijetlo te pravedna i odgovarajuća naknada za žrtve".

Također, potrebna je puna suradnja s Haškim sudom, traži AI.

Prema priopćenju, AI je "zabrinut zbog izvješća o uznemiravanju, zlostavljanju i samovoljnom pritvoru izbjeglica i tražitelja azila u Prihvatnom centru za strance Ježevo".

Zato je potrebno, zahtijeva Amnesty International, "osiguranje zaštite etničkih i drugih manjina, kao i suzdržavanje od pritvaranja tražitelja azila i ilegalnih migranata na duže razdoblje".

Kako bi se pojačala zaštita "djece i mlađih punoljetnih osoba u ustanovama za socijalnu skrb", treba, kaže AI, "osigurati da svako počinjeno nasilje bude prijavljeno, istraženo, da se djeci (...) s psihološkim problemima osiguraju potpora i njega i da se u spomenutim ustanovama zapošljava kvalificirano osoblje kao što su socijalni radnici, psiholozi i pedagozi", kaže se u priopćenju Amnesty Internationala.

AI je pozvao i Europsku uniju da tim preporukama "dade odgovarajuću pažnju prilikom implementacije Europskoga partnerstva za Hrvatsku, što ga je u travnju predložila Europska komisija".

(Hina) xvm yrt

Pročitajte više