Akademik Radoslav Katičić predsjednik Vijeća za normu hrvatskog standardnog jezika

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa osnovalo je Vijeće za normu hrvatskog standardnog jezika i imenovalo njegovih 13 članova, na čelu s predsjednikom Vijeća akademikom Radoslavom Katičićem iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Vijeće će, kako stoji u današnjem priopćenju Ministarstva, voditi sustavnu stručnu skrb o hrvatskom standardnom jeziku, raspravljati o aktualnim nedoumicama i otvorenim pitanjima oko standardnog jezika, upozoravati na primjere nepoštivanja ustavne odredbe o hrvatskom kao službenom jeziku.

U nadležnost Vijeća, dodaje se, spada i promicanje kulture hrvatskog standardnog jezika u pisanoj i govornoj komunikaciji, skrb o mjestu i ulozi standardnog jezika s obzirom na proces integracije Hrvatske u Europsku uniju, donošenje rješenja u vezi daljnje normizacije standardnog jezika, te praćenje jezične problematike i utvrđivanje načela u pravopisnoj normi.

Za zamjenika predsjednika Vijeća imenovan je akademik Mislav Ježić, također iz HAZU.

Ostali članovi su Ivo Pranjković (Filozofski fakultet u Zagrebu), Dunja Pavličević-Franić (Učiteljska akademija Zagreb), Mirko Peti (Matica Hrvatska Zagreb), Ljiljana Kolenić (Filozofski fakultet u Osijeku), Dunja Brozović Rončević (Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje Zagreb), Marija Turk (Filozofski fakultet u Rijeci), Branka Tafra (Hrvatski studiji Zagreb), Tomislav Ladan (Leksikografski zavod Miroslav Krleža Zagreb), Mile Mamić (Odjel za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru), Ivan Zoričić (Filozofski fakultet u Puli), te Joško Božanić (Odjel za humanističke znanosti Sveučilišta u Splitu), navodi se u priopćenju.

Postupak osnivanja Vijeća počeo je 10. ožujka kada je ministar znanosti i obrazovanja Dragan Primorac uputio dopis svim vodećim hrvatskim institucijama (sveučilištima i znanstvenim institutima) koje se bave hrvatskim standardnim jezikom da predlože po jednog člana u Vijeće.

(Hina) pp/xtr yaz

Pročitajte više