akademik supek - prvi gost novoga ciklusa kolokvija instituta ruđera boškovića

Novi ciklus kolokvija Instituta Ruđera Boškovića (IRB) otvorio je danas akademik Ivan Supek osnivač toga najvećeg hrvatskog znanstvenog instituta, osvrtom na svoju knjigu "Otkriće u izgubljenom vremenu". L

U toj je knjizi, koja je nedavno doživjela i treće izdanje, akademik Supek zapisao svoja sjećanja o vremenu kada je pred početak Drugoga svjetskog rata bio član seminara uglednoga njemačkog fizičara nobelovca Wernera Karla Heisenberga, koji je od 1927. do 1941. bio profesor u Leipzigu.

Voditeljica IRB-ova kolokvija dr. Greta Pifat-Mrzljak izrazila je zadovoljstvo što je, nakon dulje stanke, taj kolokvij ponovno otvoren znanstvenoj i široj javnosti s tako uglednim gostom kao što je akademik Supek.

Ravnatelj IRB-a Stjepan Marčelja, koji je i sam bio Supekov student, istaknuo je da je profesor Supek svojim studentima donio "ljubav za fiziku i poetski pristup tom području znanosti".

Osim znanstvenoga i javnoga djelovanja, široj javnosti poznat je i književni opus akademika Supeka na koji se osvrnuo Cvjetko Milanja, profesor na zagrebačkome Filozofskom fakultetu.

Ta književna dimenzija uočljiva je i u Supekovu znanstvenom opusu kojega je jedan dio i znanstvena publicistika.

Supekov intelektualni humanistički habitus u jednakoj se pak mjeri može iščitati u njegovu prirodoznanstvenom, humanističkom i književnom djelu, naglasio je Milanja.

Govoreći o svojoj suradnji s Heisenbergom za boravka u Leipzigu gdje je i doktorirao, akademik Supek posebice je istaknuo prijateljsku atmosferu koja je vladala na Heisenbergovim seminarima. Podsjetio je da su na zajedničkim susretima profesori i studenti referirali što rade te da je tu atmosferu nastojao prenijeti i u Zagreb kada je nakon Drugoga svjetskoga rata okupio skupinu darovitih znanstvenika koji su se počeli baviti teorijskom fizikom. Jer, dodao je, u to vrijeme na području bivše Jugoslavije uopće nije bilo teorijskih fizičara, a teorijska fizika, istaknuo je Supek, "neobično je važna za duh naroda".

Što se pak tiče budućnosti teorijske fizike u Hrvatskoj i svijetu, akademik Ivan Supek smatra da ona isključivo ovisi o zauzetosti mladih ljudi za to područje znanosti.

(Hina) ip sp

Pročitajte više