Akcija "Najveći doručak - hrvatski doručak"

AKCIJA "Najveći doručak - hrvatski doručak" održala se jutros, od 9 do 10 sati, na brojnim mjestima u Hrvatskoj, a hrvatski građani doručkovali su palentu, jogurt i jabuku.

Akcija se provodi kako bi se srušio svjetski rekord za najveći istodobni doručak, i Hrvatska time ušla u Guinessovu knjigu rekorda.

Dosadašnji rekord postavljen je na Taiwanu 2001. kada je u doručku sudjelovala 23.291 osoba, a rekord u najvećem kuhanom doručku drži SAD, gdje je u Texasu doručkovala 18.941 osoba.

"Najvećim doručkom - hrvatskim doručkom", Hrvatska obilježava Svjetski dan hrane, a organizator akcije je Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar".

Pokrovitelji su ministarstva zdravstva, turizma, prosvjete i športa, znanosti i tehnologije, rada i socijalne skrbi, obrane te poljoprivrede i šumarstva, kao i Hrvatska turistička zajednica i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u suradnji sa Svjetskom organizacijom za prehranu i poljoprivredu (FAO) i Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO).

Kako je najavljeno, hrvatski građani doručkovali su jutros u 12 gradova - Zagrebu, Splitu, Koprivnici, Bjelovaru, Sisku, Šibeniku, Zadru, Hvaru, Krapini, Dubrovniku, Osijeku i Gospiću. U akciji sudjeluju i brojne škole te 55 hotela duž jadranske obale.

Hrvatski građanima serviran je doručak od palente s jogurtom i jabukom, a mogli su ga konzumirati svi koji su se prijavili jutros od 8 do 9 sati, jer je doručak, prema pravilima FAO-a, morao početi točno u devet sati.

Cilj te akcije je ukazati i na važnost izbalansirane prehrane koja ima svoje mjesto u ekološki održivom sustavu, dostupna je svima te je povezana s nacionalnom tradicijom prehrane na području Sredozemlja.

Promovira se i potreba konzumiranja doručka kao neizostavnog obroka te potreba darivanja hrane onima koji je nemaju.

Tim projektom organizatori također žele u međunarodnim razmjerima promovirati Hrvatsku kao odrednicu zdravstvenog turizma te kao zemlju koja podržava pozitivne socijalne (hrana za sve - svijet bez gladi), ekološke (održivost resursa) i etičke (zdravlje za sve) vrijednosti, koje su i u temeljima sustava UN-a i institucija, kao što su FAO i WHO.

Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića odaziv na doručak bio je vrlo dobar.

Iako je bilo predviđeno 3 200 mjesto, zbog zainteresiranosti doručkovalo je još i više Zagrepčana. Sve je popunjeno, a neki građani nisu niti uspjeli ući, jer su zakasnili na raniju prijavu, rekao je direktor Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar", Stipe Orešković.

Naglasio je da su organizatori zadovoljni odazivom građana i očekuju da će Hrvatska oboriti taiwanski rekord i naći se u Guinessovoj knjizi rekorda.

Orešković je napomenuo su dosadašnja dva rekorda (u Taiwanu i SAD-u), postavljena na nezdravoj hrani, a u Hrvatska se priredio izrazito zdrav doručak.

Akcijom se želi i zaštiti hrvatske tradicionalne navike u prehrani.

Prema prvim podacima u Zagrebu je i odaziv osnovnih škola bio jako dobar, pa su tako dvije osnovne škole u zagrebačkom naselju Dugave -1. Osnovna škola i Osnovna škola Fran Galović, okupile čak 1.200 djece i roditelja na zajednički doručak.

Rezultati akcije "Najveći doručak - Hrvatski doručak" bit će objavljeni na konferenciji za novinare.

Pročitajte više