Akcija SFOR-a na Palama traje i nakon pretresa Karadžićeve kuće

AKCIJA pripadnika SFOR-a u BiH, koji od petka tragaju za Radovanom Karadžićem na području Pala bit će nastavljena i tijekom ove noći, izjavili su u nedjelju pripadnici policije Republike Srpske i glasnogovornik SFOR-a Mathew Brock.

Vojnici iz sastava SFOR-a i dalje provjeravaju vozila i putnike koji dolaze na Pale ili napuštaju to mjesto, a u nedjelju su pretresli i više objekata, uključujući kuće i stanove koje koriste članovi obitelji Radovana Karadžića.

Prema izjavama članova najuže obitelji bivšeg vođe bosanskih Srba i optuženika za ratne zločine, pretresena je obiteljska kuća Karadžićevih u naselju Koran u kojoj živi supruga Ljiljana Zelen-Karadžić te stanovi na Palama koje koriste kćerka Sonja i sin Saša.

"Oni traže Radovana u šupljim zidovima. Oni (SFOR) misle da će se Radovan kriti kao Saddam Husein", kazala je novinarima Ljiljana Zelen-Karadžić i ujedno se požalila na "bezobzirno" ponašanje američkih vojnika iz sastava SFOR-a.

Sonja Karadžić je izjavila da su tijekom pretresa njezina stana pripadnici SFOR-a, među ostalim, zaplijenili računalo te video-kazete i neke pisane dokumente. Računalo je zaplijenjeno i u stanu kojega koristi Saša Karadžić. Predstavnici SFOR-a potvrdili su da se radi o "zanimljivom materijalu" kojega se trenutačno analizira.

Glasnogovornik Brock također je potvrdio kako je tijekom dana privedena jedna osoba koja je podvrgnuta ispitivanju. Nije želio potvrditi identitet privedenog, no lokalni su mediji javili da je riječ o Dušanu Bati Tešiću, nekadašnjem pripadniku posebnih policijskih postrojbi Republike Srpske koje je izravno kontrolirao Karadžić.

Tešić je bio među osumnjičenima za ubojstvo nekadašnjeg načelnika policijske uprave na Palama Srđana Kneževića koje je počinjeno 1998. godine. Taj zločin nikada nije razjašnjen, a pretpostavljalo se da je Knežević likvidiran kada je odbio nastaviti osiguravati zaštitu Karadžiću i kada se stavio na stranu tadašnje predsjednice Republike Srpske Biljane Plavšić.

Tešić je navodno i dalje na ispitivanju, za razliku od Dragana Kremenovića, još jednog bivšeg policajca koji je, prema tvrdnjama Radija RS, tijekom dana također priveden, ispitan i nakon toga pušten na slobodu.

Gotovo trodnevna akcija SFOR-a na Palama pokrenuta je na temelju informacija da je Radovan Karadžić kontaktirao članove obitelji i svoje pomagače u tom dijelu BiH.

Ovo je najopsežnija poznata operacija usmjerena na uhićenje Karadžića otkako je prije nešto više od godinu i pol slična akcija izvedena u selu Čelebići na samoj granici BiH i Crne Gore.

Pročitajte više