Akcija SFOR-a na Palama traje i treći dan

PRIPADNICI Stabilizacijskih snaga u Bosni i Hercegovini (SFOR) nastavili su u ponedjeljak nadzirati prilazne ceste Palama tragajući za osumnjičenima za ratne zločine i njihovim pomagačima.

Prema izvješćima lokalnih medija, nadzorne točke SFOR-a i dalje su postavljene na prometnicama koje od Pala vode prema Sarajevu, Jahorini i Romaniji a sva vozila i putnici se detaljno provjeravaju.

Radio Republike Srpske javio je kako je tijekom noći dio vojnika SFOR-a povučen iz središta Pala i oni se sada nalaze raspoređeni uglavnom oko policijske postaje u tom mjestu.

Glasnogovornik policijske uprave na Palama Miroslav Popara kazao je novinarima u nedjelju navečer kako će danas oko 12 sati biti održan sastanak predstavnika lokalne policije i SFOR-a i tada će se odlučiti hoće li akcija započeta prije dva dana biti okončana.

Vojnici iz sastava SFOR-a u nedjelju su temeljito pretražili obiteljsku kuću bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Kradžića kao i stanove koje na Palama koriste njegova kćerka Sonja i sin Saša.

Tom prilikom zaplijenjena su računala, pisani dokumenti i video vrpce a glasnogovornik SFOR-a Mathew Brock novinarima je potvrdio kako je u kući u kojoj živi Ljiljana Zelen-Karažić pronađeno i streljivo.

Karaždićeva supruga ironično je komentirala akciju SFOR-a konstatacijom kako njenog supruga "traže u šupljim zidovima" vjerujući da se on skriva poput Sadama Huseina.

Uz kuće i stanove obitelji Karadžić pretražene su i okolne zgrade te pravoslavna crkva i dom zdravlja.

Izvori SFOR-a potvrdili su kako je operacija pokrenuta temeljem obavještajnih informacija da je Karadžić kontaktirao svoje pomagače na Palama te da bi se i sam mogao nalaziti na tom području.

Konkretni rezultat akcije za sada je samo privođenje bivšeg pripadnika posebnih policijskih postrojbi Republike Srpske Dušana Bate Tešića kojega su vojnici SFOR-a pronašli na skijanju na Jahorini. Sarajevski mediji u ponedjeljak špekuliraju kako bi on mogao biti dijelom mreže koja štiti Karadžića.

"Dnevni avaz" uz to iznosi pretpostavku kako je sasvim moguće da je informacija o navodnom Karadžićevu dolasku na Pale zapravo bila obavještajna prijevara. Pozivajući se na izvore iz lokalne policije u Foči taj list navodi kako je Karadžić doista trebao liječničku pomoć odnosno medicinske pretrage. Ta mu je pomoć navodno i pružena no u bolnici u Foči tijekom pravoslavnog Božića a vijest o tome da bi on tragao za liječnicima na Palama samo je trebala poslužiti zavaravanju tragova.

Pročitajte više