Akcija "Spačva" - pomoćnik načelnika policije sudjelovao u krijumčarenju ljudima

OPERATIVNA akcija "Spačva", započeta krajem 2007. godine, donijela je rezultate - uhićeno je 12 hrvatskih državljana, osumnjičenih da su dio kriminalne skupine organizirane za protuzakonito prebacivanje osoba preko područja RH.

Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala istraživali su kriminalnu skupinu koja broji 16 osoba, od kojih je 12 uhićeno.

Dvije osobe su puštene na slobodu zbog nedostatka dokaza, dok ih je 10 jutros privedeno u Istražni centar Županijskog suda u Osijeku.

Tereti ih se, da su od kraja prošle godine nezakonito preko državne granice prebacili najmanje 24 državljana Turske, Albanije i Srbije, dok se za 6 osoba - jednim državljaninom Hrvatske i Srbije te četiri državljanina BiH još traga.

Načelnik PU vukovarsko-srijemske Josip Grčanac, naveo je da su pronašli i krticu, tj. da je uhićen pomoćnik načelnika  policijske postaje u tzv. Spačvanskom bazenu, kroz koji je vodio put nezakonitog prebacivanja osoba.

Tijekom pretrage objekata koje su koristili pripadnici kriminalne skupine, pronađeno je više desetaka mobitela, SIM kartica, komad vatrenog oružja, više komada streljiva, domaći i strani novac te razne zabilješke u svezi s kriminalnom djelatnošću.

Tura od Beograda do Zagreba se ilegalcima naplaćivala oko 550 eura, dok ih je ona od  Zagreba do Italije stajala oko 1100 eura. U nekoliko mjeseci "prijevozničkog posla", skupili su najmanje 150.000 kuna.

Zamjenik načelnika PU vukovarsko-srijemske, Miroslav Janić, usporedio je podatke, pa tako ispada da su tijekom 2007. godine pri ilegalnom prelasku državne granice policijski službenici vukovarsko-srijemske policije uhitili 308, a 2006. godine 747 osoba, dok je u prva dva mjeseca ove godine uhićeno 15 osoba u odnosu na 80 u istom razdoblju 2007. godine.

A.P.
Foto: RTL Vijesti

Pročitajte više