Akcija "Stop": Policajac polagao vozačke ispite umjesto kandidata

DOVRŠENA je kriminalistička obrada nad 16 osoba koje se tereti za primanje i davanje mita te protuzakonito poslovanje i zloporabu položaja i ovlasti, izvijestila je PU koprivničko-križevačka. Akcija je otkrila korumpirane osobe koprivničkoj autoškoli Volan te đurđevačkom Pučkom otvorenom učilištu sa sjedištem u Koprivnici.

> "Stop" dobivanju svjedodžbi bez muke: Uhićene osobe iz Pučkog otvorenog učilišta Đurđevac

Ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta, 39-godišnjaka koji je ujedno i vlasnik autoškole, sumnjiči se da je prema prethodnom dogovoru sa osobama zainteresiranima za stjecanje srednje stručne spreme ili prekvalifikacije na nezakonit način, bez prisustvovanja predavanjima i ispitima, omogućavao završavanje škole u što kraćem roku te je za to uzimao mito. Diplomu su tako kupile osobe u dobi od 21, 20, 28 i 27 godina, a u "kupoprodaji" je posredovao 33-godišnjak, koji je uzimao proviziju.

Uz pomoć 35-godišnje odgovorne osobe iz autoškole, 39-godišnji vlasnik je tijekom 2008. i 2009. godine zainteresiranima omogućavao izdavanje potvrda o polaganju vozačkih ispita bez stvarnih polaganja. Kako navodi policija, 28-godišnji instruktor je lažno bilježio sate upravljanja vozilom za kandidate koji nisu pristupili vožnji, a 34-godišnji ovlašteni ispitivač je omogućavao propuštanje kandidata na ispitima.

U mutne poslove su bili uključeni i dvojica 27-godišnjaka, od kojih je jedan policijski službenik PU koprivničko-križevačke. Oni su u dogovoru sa vlasnikom i odgovornom osobom polagali pojedine ispite umjesto kandidata. Tako je 22-godišnji polaznik autoškole platio sve potrebne potvrde i dobio ih bez da je izašao na ispit.

Svi osumnjičenici uhićeni su 8. travnja, a šest ih je danas uz kaznenu prijavu privedeno istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu, dok će protiv tri osumnjičenika kaznena prijava USKOK-u biti podnesena redovnim putem. Policija nastavlja istragu kako bi se pronašli i ostali kupci diploma i potvrda. Policijski službenik koji je sudjelovao u kršenju zakona jučer je udaljen s dužnosti te je protiv njega pokrenut disciplinski postupak.

I.M.
Foto: Ivica Barač/Cropix

Pročitajte više