"Ako u BiH ostaju dva entiteta, onda i Hrvati moraju dobiti svoj entitet"

AKO KROZ izmjene Ustava BiH ostane država sastavljena od dva entiteta, Hrvati moraju dobiti svoj entitet, istaknuo je Božo Ljubić, predsjednik bosanskohercegovačke stranke HDZ 1990.

Ljubić je u razgovoru za Nezavisne novine rekao da s obzirom na to da je BiH sastavljena od tri konstitutivna naroda koja baštine tri različita kulturna identiteta, može biti samo decentralizirana i ako se ostaje kod entiteta onda moraju dobiti entitet s hrvatskom većinom, međutim naglašava da su spremni razgovarati i o drugim rješenjima, s tim da se prava naroda urede na jednak način. Ljubić je napomenuo i da HDZ 1990 nikada neće pristati da se hrvatsko pitanje rješava samo u FBiH.

"Ne tražim ni od koga da prihvaća ili ne prihvaća nešto, nego samo tražim da se prihvati realnost koja postoji u BiH. U budućoj kompoziciji BiH želimo biti subjekt u BiH, a to znači da neću pristati da vitalne hrvatske nacionalne interese štite Srbi i Bošnjaci," kaže Ljubić.

Podsjetio je kako u tom entitetu hrvatske ministre postavljaju srpske stranke, a 98 posto Hrvata koliko ih je tamo živjelo prije rata i danas je u statusu prognanih ili izbjeglih.

Predsjednik HDZ 1990. kaže da samo traže mogućnost odlučivanja, jer u konačnici se posljedice tog reflektiraju na životu ljudi u regijama gdje naš narod živi.

D.M.
Foto: klikeri.info

Pročitajte više