Al Jazeera emitirala novu Bin Ladenovu vrpcu

AUDIO vrpcom na kojoj navodno govori čelnik terorističke mreže Al Qaede Osama bin Laden, Iračani su u ponedjeljak pozvani da bojkotiraju siječanjske izbore uz tvrdnju da su svi koji učine suprotno "nevjernici".

Na vrpci koju je emitirala arapska televizija Al Jazeera, govornik je pohvalio krvave napade al Qaedina saveznika Abua Musaba al-Zarqawija na američke vojnike i iračke vladine dužnosnike, i toga jordanskoga gerilca prozvao istinskim "Božjim vojnikom" i čelnikom al Qaede u Iraku.

"Taj (irački) ustav svetogrdan je... Svatko tko bude svjesno i s voljom sudjelovao u tim izborima nevjernik je", rekao je govornik čiji glas nalikuje na prethodne Bin Ladenove snimke. "Morate se čuvati šarlatana koji pod krinkom islamskih stranaka pozivaju ljude na sudjelovanje u izborima", dodao je.

Parlamentarni izbori u Iraku održat će se 30. siječnja, a očekuje se pobjeda šijitskih stranaka. Iračka islamska stranka povukla se iz izborne utrke jer nasilje na sunitskim područjima znači da izbori neće biti pošteni za manjinu koja je dominirala Sadamovim Irakom.

Iako mnogi irački suniti žele glasovati, boje se, a stranačka odluka pojačala je raspravu o tome kako službeni Washington i irački saveznici mogu očuvati ravnotežu i legitimitet budućega parlamenta ne izađu li suniti na izbore.

Zarqawijeva sunitska gerilska skupina, Al Qaedina organizacija za sveti rat u Iraku, preuzela je odgovornost za neke od najgorih samoubilačkih napada i otmica stranaca u Iraku.

Washington odavno tvrdi da je Zarqawi, glavni neprijatelj SAD-a u Iraku, povezan s Bin Ladenom.

U listopadu je Zarqawi priopćenjem na internetu izrazio odanost Al Qaedi, a u ponedjeljak je govornik na navodnoj Bin Ladenovoj vrpci rekao kako je on vođa njegove mreže u Iraku.

Pročitajte više