Al Jazeera: Irački otmičari pogubili talijanskog novinara Baldonija

IRAČKI otmičari ubili su talijanskog novinara Enza Baldonija, otetog 19. kolovoza, jer Italija nije ispunila njihov raniji ultimatum da povuče svoje postrojbe iz Iraka, izvijestila je u noći na petak arapska televizija Al Jazeera.

"Skupina koja se naziva Islamska vojska u Iraku je objavila da je pogubila talijanskog novinara Enza Baldonija jer Italija nije odgovorila na njihov zahtjev da povuče svoje snage iz Iraka u roku od 48 sati", javlja Al Jazeera.

Televizija je emitirala snimke Baldonija koji govori u kameru ispred transparenta otmičarske skupine, no zvuk se nije mogao čuti.

Al Jazzera je priopćila da ne želi emitirati ostale snimke na kojima je Baldoni mrtav, iz poštovanja prema osjećajima njegove obitelji.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi osudio je ubojstvo otetog novinara kao "barbarski" čin, rekavši kako je odlučan nastaviti

angažman Italije u okviru međunarodnih snaga u Iraku, u interesu obnove mira i demokracije.

"Italija će se pridržavati obveza koje je preuzela prema privremenoj iračkoj vladi u okviru Ujedinjenih naroda kako bi se obnovili mir i demokracija u Iraku", rekao je Berlusconi u priopćenju koje pročitao vladin glasnogovornik

"Ne postoje riječi za takav čin u kojem nema nimalo ljudskosti i koji jednim udarcem briše stoljeća civilizacije i vraća nas u mračno doba barbarstva", kazao je Berlusconi.

U srijedu su Baldonijev sin i kćerka posredstvom televizije uputili molbu očevim otmičarima, govoreći da je on u Iraku kao "čovjek mira", u apelu koji se, po Berlusconijevim riječima "pokazao beskorisnim jer je jasno da je bio upućen ljudima koji nisu imali srce da ga saslušaju".

Boldoni je drugi talijanski civil kojeg su oteli i pogubili otmičari u Iraku nakon Fabricia Quattrochija, službenika privatne zaštitarske tvrtke otetog sredinom travnja ove godine. Njegovi su otmičari također tražili povlačenje oko 3.000 talijanskih vojnika i karabinjera, stacioniranih na jugu Iraka.


Pročitajte više