Al Jazeera o Thompsonu i Kolindi: "U Hrvatskoj se osjeti nostalgija za fašizmom"

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL, Al Jazeera

SRAMOĆENJE Hrvatske zbog dovođenja pjevača Thompsona na doček hrvatskih nogometnih reprezentativaca nakon osvojenog drugog mjesta na Svjetskom nogometnom prvenstvu ne jenjava. Na engleskoj verziji portala televizije Al Jazeera tako je jučer osvanuo tekst pod nazivom Kako je zabava povodom Svjetskog prvenstva u Hrvatskoj istaknula 'nostalgiju za fašizmom'.

Euforičnu atmosferu ukiselio pjevač Thompson

Tekst navodi kako se nakon osvojenog drugog mjesta, koje je za jednu malu balkansku zemlju izuzetno postignuće, u manje od 24 sata Hrvatska našla podijeljenom oko svoje prošlosti.

Euforičnu atmosferu nekima je u kiselu pretvorio nacionalistički pjevač Thompson koji je nastupio na dočeku. Portal Al Jazeere opisuje ga kao figuru oko koje se stvaraju podjele, a za njegove pjesme kaže da slave ustaški režim, od kojih jedna izravno koristi pozdrav ''Za dom spremni'', ekvivalent nacističkom "Sieg Heil". Nadalje, u tekstu se navodi da ga njegovi kritičari smatraju fašističkim simpatizerom i glasnogovornikom ekstremne desnice, dok ga njegovi fanovi drže za patriota koji pjeva o ljubavi prema svojoj zemlji.

Hrvatska "nostalgija za fašizmom''

U tekstu se citira i povjesničar Ivo Goldstein, odnosno njegove opaske o tome kako je Thompson u Hrvatskoj postao dio mainstreama.

Navode se i opaske te zabrinutost koje Efraim Zuroff, direktor Centra Simon Wiesenthal, godinama upućuje Hrvatskoj zbog ''nostalgije za fašizmom'', a za Al Jazeeru je potvrdio kako nema sumnje da je Thompson simpatizer fašizma.

"Nije slučajnost da ljudi dolaze na njegove koncerte s ustaškim rekvizitima, simbolima, uniformama itd., a tekstovi mnogih pjesama [govore] o nostalgiji za ustašama'', rekao je.

''On zaziva smrt Srba, on zaziva smrt bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. Tako da nema sumnje o tome'', dodao je Zuroff.

Ni predsjednica ne stoji bolje kad je riječ o relativizaciji ustaša

No za predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, koja je tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva postala medijska senzacija, nema razloga za brigu oko Thompsonovih nastupa.

Tekst podsjeća na intervju koji je predsjednica Grabar-Kitarović za Al Jazeeru dala krajem srpnja, u kojem je potvrdila da "sluša i voli'' neke njegove pjesme. "Iskreno, te njegove [kontroverzne] pjesme koje se spominju i citiraju na različitim web stranicama, ja za njih nikad nisam čula, niti sam vidjela ikoji dokaz da one postoje'', rekla je Grabar-Kitarović.

Grijesi hrvatske predsjednice

Al Jazeera nadalje spominje kako se predsjednica Grabar-Kitarović nije libila na svoju inauguraciju pozvati proustaške pojedince. Osim Thompsona, tu je bio i Vladimir Bujanec, TV ličnost koja se fotografirala u nacističkoj uniformi.

Nadalje, tekst spominje fotografiranje Grabar-Kitarović pored ustaške zastave s hrvatskom emigracijom u Kanadi u studenom 2016. godine te obrazloženje iz njenog ureda kako u vezi s incidentom "nema ničeg upitnoga''.

Prošlog rujna je na jednoj televizijskoj postaji izjavila kako je pozdrav "Za dom spremni'' zapravo ''stari hrvatski pozdrav koji je nažalost kompromitiran od strane ustaša'', što su povjesničari opovrgnuli.

Centar Simon Wiesenthal poslao joj je u ožujku pismo u kojem je osuđuje zbog zataškavanja ustaških zločina prilikom posjete dijaspori u Argentini.

Zabrana ustaških simbola kao jedino rješenje

Konačno, tekst spominje i izvještaj Vijeća Europe, temeljen na istraživanju mladih u dobi od 16 do 25 godina, u kojem se navode porast netolerancije te rasistički govor mržnje usmjeren prema Srbima i Romima.

Tekst zaključuje opservacijom Centra Simon Wiesenthal o potrebi zabrane ustaških simbola na način kako je to u Njemačkoj i Austriji provedeno s nacističkim naslijeđem.

Pročitajte više