Alagna dvostruki Laureat na dodjeli francuskih nagrada za klasičnu glazbu 2004.

FRANCUSKI tenor Roberto Alagna veliki je pobjednik 11. dodjele Victoires de la musique classique, francuskih nagrada za klasičnu glazbu, uručenih ovih dana u Lilleu.

Violončelist Mstislav Rostropovič dobio je gromoglasni pljesak prisutnih zbog počasne nagrade koja mu je dodijeljena, i izvedbu s još sedam violončelista okteta Villa-Lobosa.

Francuski tenor, koji ove godine slavi svoj 40. rođendan te obilježava čak 20 godine karijere, izveo je ovom prigodom za prisutne te za gledatelje i slušatelje izravnog prijenosa na tv postaji France 3 i radio-postaji France Inter jednu od poznatih arija Don Josea iz Bizetove "Carmen".

Alagna je primio nagradu za najboljeg lirskog izvođača godine, a nalazi se i među nagrađenima za snimku "Carmen" na kojoj je za diskografsku kuću EMI nastupio sa suprugom Angelom Gheorghiu u naslovnoj ulozi, pod ravnanjem Michela Plassona.

Prema riječima Plassona, koji već više od 30 godina ravna Orkestrom Capitole u Toulouseu, ova je nagrada značajna jer potvrđuje uspjeh njegova zalaganja za "pružanje poticaja francuskoj glazbi".

Ove je godine slavio i Pariški orkestralni ansambl, koji je primio nagradu kao najbolji glazbeni ansambl te nagradu za najbolji DVD za snimku pet glasovirskih koncerata Ludwiga van Beethovena sa solistom Francois-Reneom Duchableom.

Među mladim nagrađenim umjetnicima su trubač David Guerrier (najbolji instrumentalni solist), kontratenor Philippe Jaroussky (operno otkriće godine), gitarist Emmanuel Rossfelder (instrumentalno otkriće godine), ruska čelistica Tatjana Vasiljeva (međunarodno otkriće godine) i skladatelj Eric Tanguy (skladatelj godine).

(Hina) xdš ybnš

Pročitajte više