Alarm na Marjanu, suši se šuma, a nitko ne zna zašto

Foto: Index

KONCEM kolovoza primijećeno je kako se suše stabla alepskog bora na splitskom Marjanu. Riječ je o većem broju stabala od uobičajenog. Već ih je 150 ispilano, preostalo ih je zasad još toliko. Zahvaćena su stabla na sjevernoj strani, od Lubinskog porta prema gradu. Bolesna stabla lako se uoče jer više nisu zelene boje.

Ne zna se zašto se šuma suši

Uprava Park šume Marjan odmah je poduzela sve propisne mjere i radnje. U kontaktu su s Hrvatskim šumarskim institutom iz Jastrebarskog, no uzrok sušenja još nije poznat.

"Koncem prošle godine uspostavili smo suradnju s Hrvatskim šumarskim institutom na projektu praćenja parazita nematode i prijenosnika strizibube. U svibnju su na dva mjesta postavljene lovke da se utvrdi njihova prisutnost. Kada smo primijetili da se stabla suše, odmah smo kontaktirali Institut. Početkom rujna uzeli su prve uzorke za analizu. Prema prvom izvješću nematode nema, stoga je možda riječ o fiziološkom starenju stabala. Još ne znamo zašto se šuma suši. Uzet će se još jedan uzorak pa ćemo vidjeti", kazao nam je ravnatelj Park šume Marjan Robert Koharević.

Marjan na udaru

Nematoda još nije zabilježena u Hrvatskoj, no u Portugalu je napravila veliku štetu. Marjan je izrazito ugrožen jer se radi o monokulturi alepskog bora, a upravo njega napada nematoda.

"Problematična je blizina Sjeverne luke. Nematoda može doći paletama ili drvenom građom. Ne zanimaju je pojedinačna stabla u urbanim kvartovima Splita, već mjesto na kojem može naći obilje hrane, a to je upravo Marjan. Pogoduje joj i mediteranska klima", kaže Koharević.

Djelatnici Park šume Marjan pozorno će pratiti situaciju, nadaju se najboljem.

"Čim zahladi, sušenje bi trebalo prestati. Moguće je da je riječ o fiziološkom odumiranju borova. Šuma je stara preko 90 godina, stabla su kao i ljudi, pamte sve kroz što su prošli. Imali smo prošlih godina i velike studeni i visoke temperature, a ove godine nijedno stablo nije puklo zbog visoke temperature, što je inače karakteristično za borove", kaže Koharević. 

 

Pročitajte više