Alarm za cijelu Hrvatsku, stižu oluje: Dio zemlje već poharala tuča, pogledajte

Foto, video: Zagorje.com, Čitatelji Indexa, Screenshot Meteoalarm

NAD Zagrebom je nešto iza 15 sati počelo nevrijeme. Oluje se očekuju u cijeloj Hrvatskoj. 

Svoje snimke i fotografije nevremena slobodno nam šaljite na desk@index.hr ili u inbox naše Facebook stranice

Za cijelu zemlju upaljen je žuti meteoalarm, a za sjevernu i srednju Dalmaciju narančasti. 

Prije Zagreba, nevrijeme je već stiglo u dijelove sjeverne i središnje Hrvatske. Dio Zagorja oko 14:30 poharala je tuča. 

Tuča u Zagorju i kod Zagreba

Prema prvim informacijama, tuča je padala na području Lobora, Mača, Mihovljana, Starog i Novog Golubovca. Crni oblak koji je naglo stigao od strane Ivanščice, u svega par minuta uz grmljavinu je donio i tuču, koja je u loborskom naselju Šipki istim intenzitetom padala dobrih deset minuta, i to veličine povećih lješnjaka. Tuča je padala i na području Zlatara, Zlatar Bistrice, Dubovca u Gornjoj Stubici,  Poznanovca, Bedekovčine, Brestovca Orehovičkog, Zaboka, Svetog Križa Začretja, javlja Zagorje.com

Tuča je padala i u Cerju kraj Sesveta.

Tuča i nevrijeme i u Zagrebu

Padala je, kako nam javljaju čitatelji, i u zagrebačkom naselju Blato.

Čitatelj nam je poslao fotografije početka nevremena nad zagrebačkom Dubravom. 

Nebo se jako zacrnjelo i u Donjoj Lomnici.

Čitatelj nam je poslao fotografije olujnih oblaka nad Rovinjem.

Što nas čeka

Poslijepodne i u predvečerje zapuhat će bura, prolazno jaka, pa i olujna kako se preko naših krajeva bude premještala veća količina vlažnog i nestabilnog zraka sa sjeverozapada. Pri tlu će na vrijeme utjecati polje malo sniženog tlaka zraka.

Na istoku unutrašnjosti sutra promjenjiva naoblaka, uz koju će mjestimice biti kiše, lokalno i pljuskova praćenih grmljavinom. Iako će vjetar veći dio dana biti slab i promjenjiva smjera, uz pljusak može kratkotrajno biti pojačan. 

Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati u odnosu na jučerašnju, dok će u središnjim predjelima danju biti malo niža. Izmjenjivat će se razdoblja sa suncem i kišom. Ponegdje pljuskovi mogu biti i izraženiji, odnosno u kratko vrijeme može pasti veća količina kiše, uz prolazno pojačan vjetar, a ne može se isključiti ni tuča.

Na zapadu zemlje obilniji pljuskovi

Jakih i obilnijih pljuskova bit će i na zapadu zemlje, vjerojatnije u prvom dijelu dana, i to posebno prema otvorenome moru i na otocima. Jugo će na sjevernom Jadranu tijekom jutra okrenuti na buru, većinom umjerenu do jaku, no uz nevere udari vjetra mogu biti i olujni. Zatim će bura poslijepodne još malo oslabjeti, a bit će i duljih sunčanih razdoblja.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije glavnina kiše, pljuskova i grmljavine očekuje se sredinom dana. Lokalno će biti i jačeg nevremena, uz koje osim veće količine kiše u kratko vrijeme, može biti i prolazno pojačanog vjetra, pa i tuče. Jugo će sredinom dana okrenuti na buru, prolazno i pojačanu. Temperatura zraka malo niža od današnje.

Mjestimična kiša i pljuskovi, moguće i izraženiji, na krajnji će jug stići uglavnom u poslijepodnevnim satima. Također će jugo brzo okrenuti na buru i sjeverozapadnjak, a kratkotrajno će biti i pojačanog vjetra.

Od sutra sunčano

Od nedjelje će prevladavati sunčano vrijeme, no i dalje ne potpuno stabilno pa će uglavnom duž obale te u Istri biti ponekog pljuska. Bura će ponovno u noći na ponedjeljak biti jaka, na udare ponegdje i olujna, a zatim će postupno slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak. Uz obilje sunca, danju postupno toplije, no samo je ponegdje 30°C moguće u utorak.

I u unutrašnjosti neće biti vruće, a s obzirom na to da će se promjenjivo vrijeme nastaviti, mjestimice će biti kiše ili ponekog pljuska, posebice u nedjelju. Puhat će slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na istoku zemlje sjeverozapadni vjetar.

Pročitajte više