Albright: Hrvatska ostvarila sjajan napredak, ostaje pitanje Haškog suda

HRVATSKA je ostvarila sjajan napredak, ali su pred njom još neka otvorena pitanja posebice suradnja s Haškim sudom, rekla je bivša američka državna tajnica Madeleine Albright, kako u srijedu prenosi radi postaja Glas Amerike (VOA).

"Vrlo sam zainteresirana za razvoj situacije u Hrvatskoj i demokratske izbore u zemlji kao i za ulogu koju Hrvatska može imati, općenito govoreći, kao primjer promjena na Balkanu? Ohrabruje to što Hrvatska ima mogućnost postati zaista dobar član europske obitelji", rekla je za VOA Albright koja je nadomak Washingtona promovirala još jedno izdanje svojih memoara "Madam Secretary".

Upitana misli li da je Hrvatska spremna biti član europske obitelji, Albright je, upozorivši kako nije na njoj da o tome sudi, ipak kazala: "No važna je i sama činjenica što za bivše jugoslavenske republike postaje puno značajnije ono što se dogada u Bruxellesu nego situacija u Beogradu".

"Mislim da je Hrvatska napravila sjajne korake naprijed, a u tome su vrlo važni demokratski izbori. No, ostala su još neka vrlo značajna pitanja, prvenstveno suradnja s Tribunalom za ratne zločine. To je pitanje koje Hrvatsku spriječava da napravi još veći pomak prema ulasku u Europsku uniju", rekla je Albright.

Pročitajte više