Albright ovog tjedna svjedoči u korist Biljane Plavšić

BIVŠA američka državna tajnica Madeleine Albright svjedočit će ovog tjedna pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY) na završnoj raspravi prije izricanja presude bivšoj čelnici bosanskih Srba Biljani Plavšić.

Osim Albright, koja je od 1993. do 1997. bila veleposlanica SAD-a pri UN-u, na raspravi će svjedočiti i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Carl Bildt, te dobitnik Nobelove nagrade za mir Elie Wiesel, potvrdilo je tužiteljstvo u ponedjeljak.

Albright će svjedočiti na poziv obrane.

Plavšić je u listopadu priznala krivnju za zločine protiv čovječnosti, izrazivši ´puno i bezuvjetno kajanje´. Tužiteljstvo je nakon toga odbacilo točke optužnice koje su Plavšić teretile za genocid i ratni zločin.

Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte rekla je da je odluka Plavšić da prizna krivnju prekretnica u devetogodišnjoj povijesti Suda.

´Prvi put u povijesti Suda, visoko pozicionirana osoba u bivšoj Jugoslaviji priznala je odgovornost za užasne zločine tijekom sukoba u Bosni i Hercegovini´, rekla je del Ponte.

Pročitajte više