Alcatel-Lucent pokazao snagu WiMAX-a - mrežna tehnologija "jača" no ikad

TVRTKA Alcatel-Lucent danas je u Hrvatskoj započela regionalni road show kojim predstavljaju WiMAX mrežnu tehnologiju koja objedinjuje internet, VoIP i video streaming. Hrvatska je prva zemlja u regiji jugoistočne Europe koja licencira WiMAX čija je tehnologija već dostavljena WiMAX Telekomu i drugim telekomunikacijskim operaterima u regiji.

"Alcatel-Lucent je prisutan u Hrvatskoj s jednom podružnicom koja posluje i pruža podršku velikim klijentima u Hrvatskoj. Već smo i još uvijek ulažemo napore u unapređivanje zastupljenosti širokopojasnih priključaka u zemlji i regiji. Danas predstavljamo ovu inovativnu mogućnost u Zagrebu sa svojim WiMAX pokretnim laboratorijem koji je spreman za regionalni road show", rekao je Marc Kassis, direktor za Hrvatsku i Sloveniju.

WiMAX kao temelj 4G mreže

WiMAX, odnosno Worldwide Interoperability for Microwave Access, je nasljednik svima nam poznatog Wi-Fi protokola koji je još poznat i kao 802.11 protokol. WiMAX se temelji na normi 802.16e što znači da se radi o zračnom sučelju gdje prepreke u radijusu ćelije signala oko 50 kilometara neće postojati.

On je temelj nove generacije povezivosti ili "4G" bežične tehnologije. Alcatel-Lucent već je uspostavio nekoliko operativnih WiMAX Rev-e mreža diljem svijeta, sklopio 24 komercijalna ugovora i sproveo više od 70 pilot projekata ili proba.

"Brži Wi-Fi", a možda i nešto drugo

Za potrebe prezentacije WiMAX tehnologije u blizini se nalazio kombi sa mobilnom WiMAX platformom te su uživo predstavljene mogućnosti korištenja fiksne telefonije, interneta, live video komunikacije (VoIP) i live video streaminga. Iako je tehnologija pokazala svoje čari izostalo je oduševljenje prisutnih možda zbog toga što velika većina nas sve ove mogućnosti već obavlja iz naslonjača.

No glavni adut ove tehnologije zasigurno je njegova brzina koja se kreće do 70 Mbit/s što se pak dijeli na broj korisnika te prostorna neovisnost u maksimalnom radijusu od 50 kilometara (bez objekata kao prepreka). Činjenica koju ova tehnologija donosi je sve veća sloboda, brzina i jednostavnost bežične povezivost gdje god se nalazili.

V.M.

Pročitajte više