Aldrin se boji da će Kinezi na Mars prije Amerikanaca

BUZZ ALDRIN, bivši astronaut i drugi čovjek na Mjesecu, se boji kako bi SAD, za razliku od utrke na Mjesec u kojoj su pobijedile Sovjete, mogle izgubiti utrku na Mars.

78-godišnji bivši astronaut je svoje bojazni iznio u intervjuu za Sunday Telegraph koji je, između ostalog, bio i posvećen 50. obljetnici NASA-e. Institucija koja je svojevremeno bila simbolom američkog uspjeha i tehnološke superiornosti se danas nalazi u lošoj poziciji, podsjeća list.

Kao primjer toga je naveden prestanak korištenja Space Shuttlea, koji se planira za 2010. godinu. Tek pet godina nakon toga će američki astronauti moći koristiti raketu Ares i svemirsku kapsulu Orion, koji su, između ostalog, predviđeni i za let na Mjesec. U međuvremenu će se za letove na Međunarodnu svemirsku postaju morati koristiti ruskim letjelicama Sojuz.

Aldrin je najavio kako će obojicu predsjedničkih kandidata – Baracka Obamu i Johna McCaina – nastojati lobirati da nakon dolaska u Bijelu kuću omoguće što je moguće više financijskih sredstava za posustalu NASA-u kojoj prijeti zaostajanje ne samo u odnosu na bivše hladnoratovske, nego i neke nove takmace kao što su Rusija i Indija. Aldrin je uvjeren da će Amerikanci, ako nešto po pitanju nove svemirske utrke ne učine odmah, zaostajati za drugim državama do kraja ovog stoljeća.

Rick Gilbreth, predstojnik lunarnog programa NASA-e, je upozorio da bi Kina, koja je svog prvog astronauta u svemir poslala 2003. godine, vrlo lako mogla poslati prvu ljudsku misiju na Mjesec do 2017. ili 2018. godine, dok SAD planiraju novu ljudsku misiju na Mjesec tek iza 2020. godine.

Japan, koji je uspio lansirati orbitalnu sondu oko Mjeseca, planira postaviti bazu s ljudskom posadom na Mjesecu do 2030. godine. Indija, pak, planira uskoro testirati vlastitu verziju raketoplana nalik na Space Shuttle, a dosta se govorilo i o tome da Brazil planira ozbiljno započeti sa svojim svemirskim programom.

Aldrina posebno nervira to što NASA nije ništa naučila od svojih kolega iz ruske svemirske agencije koji su svoj svemirski program, između ostalog, financirali i putem svemirskog turizma.

D.A.

Foto: CCTV

Pročitajte više