Aleksandar Veliki umro je od akutnog pankreatitisa

PREDSJEDNIK grčke unije stručnjaka za bolesti gušterače dao je novi prilog znanstvenoj raspravi o uzrocima smrti Aleksandra Velikog ustvrdivši da je legendarni makedonski osvajač umro od akutne upale gušterače, objavio je u četvrtak grčki tisak.

Liječnik Georges Nikos temelji tu tezu na opisima smrti Aleksandra u Babilonu 323. godine prije Krista, u djelima Plutarha i Ateneja.

Aleksandar je osjetio jaku bol u leđima i potom dobio groznicu, nakon što je popio veliki pehar vina po završetku slavlja, što, prema Nikosu, odgovara simptomima upale gušterače.

Iako je otkrio da je alkoholizam mogući uzrok te bolesti, naglasio je da je mogu izazvati i drugi čimbenici. Britanski povjesničari izazvali su prije nekoliko godina bijes Grka pripisujući smrt njihova junaka cirozi jetre što bi ukazivalo na njegovu sklonost alkoholu.

Uzroci groznice koja je usmrtila Aleksandra u 32. godini i dalje su tema medijsko-povijesne rasprave, iako neki stručnjaci smatraju da se radilo o trbušnom tifusu ili infekciji virusom sa zapadnog Nila, također na osnovi opisa antičkih pisaca.

Pročitajte više