Aljmaš očekuje hodočasnike za sutrašnji blagdan Velike Gospe

NA SUTRAŠNJOJ proslavi blagdana Velike Gospe u jednom od najstarijih hrvatskih marijanskih svetišta u Aljmašu očekuje se dolazak gotovo 50.000 hodočasnika, a mnogi od njih doći će pješice iz svih dijelova Osječkobaranjske županije.

Središnje euharistijsko slavlje ispred nove aljmaške crkve Gospe od Utočišta počinje u 10 sati, a predvodit će ga đakovački i srijemski biskup msgr. dr. Marin Srakić.

Gospin kip bit će izložen ispred nove crkve koja je podignuta na temeljima srušene aljmaške crkve.

Stara aljmaška crkva bila je izgrađena 1704. godine, a do temelja je srušena u velikosrpskoj agresiji na početku Domovinskog rata. No, uoči Dana mrtvih 1992. spašen je kip aljmaške Gospe, koji je u Beču dao napraviti biskup Josip Juraj Strossmayer. Kip je na euharistijskom slavlju u Osijeku, za svoga nedavnog posjeta, okrunio i blagoslovio papa Ivan Pavao II.

Od aljmaškog župnika i upravitelja svetišta Gospe od Utočišta Ante Markića doznaje se da je gradnjom crkve završena prva faza, a predstoji još "puno posla oko uređenja svetišta, koje će na godinu proslaviti tri stoljeća štovanja aljmaške Gospe od Utočišta".

Gradnju crkve financiralo je Ministarstvo javnih radova, obnove i graditeljstva, Đakovačka i srijemska biskupija i Osječko-baranjska županija, te brojni vjernici.

"I na blagdan Velike Gospe uvijek se sjetimo teških dana progonstva koje je počelo 1. kolovoza 1991., ali i povratka, na isti datum 1998., kada smo se zajedno sa spašenim kipom naše Gospe opet vratili u Aljmaš", kazao je župnik Markić.

Napomenuo je kako su kuće u Aljmašu obnovljene, ljudi su se vratili, crkva je sagrađena te da se "sada očekuje stvaranje boljih uvjeta za život onih koji su toliko propatili u Domovinskom ratu".

Podsjetio je i da u Aljmaš svakodnevno dolaze brojni hodočasnici iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Pročitajte više