Allawi: Izbori u Iraku bit će održani kako je planirano

IZBORI u Iraku, unatoč nasilju koje pogađa zemlju, bit će provedeni u siječnju iduće godine kako je planirano, izjavio je u četvrtak predsjednik prijelazne iračke vlade Iyad Allawi.

"Mi ćemo te izbore u Iraku održati sljedeće godine kako je planirano", rekao je Allawi u govoru u londonskom Institutu za strateške studije. "Sigurno smo da će do siječnja većina Iračana biti u mogućnosti glasovati, ako ne i svi. Velika većina Iračana htjela bi glasovati i glasovat će", rekao je Allawi.

Allawi je u govoru novinarima i akademicima "odvratnom" ocijenio otmicu britanskog inženjera Kennetha Bigleya, otetog prije dva tjedna iz svog doma u Bagdadu, i istaknuo da Irak ostvaruje ozbiljan napredak u savladavanju ekstremista poput onih koji drže Bigleya.

"Odvratno je uzeti nevinog čovjeka poput Kennetha Bigleya i koristiti ga na ovaj način kao političkog pijuna. Patnja i bol naneseni njegovoj obitelji su neopisivi. Činimo sve što možemo kako bi osigurali njegovo oslobađanje", rekao je Allawi.

Allawi je izjavio i kako ga je rastužio način na koji mediji prate talačku krizu i upozorio da ne treba zaboraviti kako ova vrsta terorizma u potpunosti ovisi o publicitetu. "Stoga trebamo dugo i ozbiljno promisliti o načinu na koji su mediji pratili otmicu", rekao je Allawi.

Bigleyevi otmičari objavili su video snimku koja je emitirana u srijedu a u kojoj 62-godišnji Bigley klečeći, vezan lancima u kavezu, moli za svoj život i moli britanskog premijera Blaira za pomoć.

Pročitajte više