Allawi odobrio ofenzivu na Falluju

PRIVREMENI irački premijer Iyad Allawi rekao je u ponedjeljak da je američkim i iračkim snagama dao odobrenje da očiste Falluju od terorista.

"Dao sam odobrenje multinacionalnim i iračkim snagama. Odlučni smo očistiti Falluju od terorista", rekao je Allawi novinarima u Bagdadu.

Allawi je kazao da su američke i iračke snage pri preuzimanju bolnice u Falluji tijekom noći ubile 38 pobunjenika, prenosi Reuters.

Preuzimanje bolnice označilo je početak dugoočekivane ofenzive kojom se grad i regija žele stabilizirati uoči općih izbora u siječnju.

Allawi je, kako prenosi dpa, kazao da su pobunjenici u Falluji i obližnjem Ramadiju zauzeli džamije i škole i oko njih postavili mine. "Teroristi su počinili kaznena djela, koristeći Falluju kao bazu", rekao je.

Među poginulima u zauzimanju bolnice bila su i dvojica Marokanca, a uhićena su još četvorica stranih terorista, rekao je.

Kazao je također da će u Falluji u 18 sati biti uveden policijski sat u sklopu 60-dnevnog izvanrednog stanja koje je u zemlji uvedeno u nedjelju.

Osim toga, zatvorene su iračke granice sa Sirijom i Jordanom, kao i bagdadska zračna luka, kako bi se teroristima onemogućio bijeg iz zemlje, rekao je.

Pročitajte više