Almhofer: Zapadni Balkan prioritet Austrije kao predsjedatelja EU-a

AUSTRIJSKI veleposlanik u Bosni i Hercegovini Werner Almhofer potvrdio je u srijedu kako će tijekom predsjedanja njegove zemlje Europskom unijom zemlje zapadnog Balkana i njihove veze sa EU-om biti posebni prioritet za vladu u Beču.

Almhofer je novinarima u Sarajevu kazao kako Austrija kani intenzivirati odnose EU-a sa zapadnim Balkanom sukladno ciljevima postavljenim na summitu Unije u Solunu.

S tim ciljem Austrija kani organizirati i posebne i česte sastanke na ministarskoj i stručnoj razini između zemalja-članica EU-a i zapadnog Balkana, kazao je Almhofer.

Pri tom će od posebnog značaja biti sastanak ministara vanjskih poslova što će se sredinom ožujka održati u Salzburgu, prvi takav nakon Soluna.

Komentirajući odnose BiH i EU, veleposlanik Almhofer je izrazio uvjerenje kako će biti moguće tijekom godine uspješno okončati pregovore o stabilizaciji i pridruživanju što će onda bitno izmijeniti i sadašnju ulogu međunarodne zajednice u toj zemlji.

"Ako se taj pregovarački proces uspješno okonča, krajem ove godine slijedit će i transformacija sadašnjeg Ureda Visokog predstavnika za BiH (OHR), u Ured posebnog predstavnika EU-a (EUSR)", kazao je austrijski diplomat.

Veleposlanik Almhofer je kazao kako će stoga njemački političar Christian Schwarz-Schilling koji 31. siječnja preuzima dužnost u BiH od Paddyja Ashdowna vjerojatno biti i posljednji Visoki predstavnik.

Pročitajte više