Almira Osmanović pisala Mesiću: Vi ste nekompetentni i površni, a ne Mucalo

ALMIRA OSMANOVIĆ, dugogodišnja šefica baleta splitskog HNK, pisala je ministru kulture Jasenu Mesiću. Razočarana je što Duško Mucalo nije prošao za intendanta.

"Neugodno ste me iznenadili..."

"Moram vam priznati da me vaše obrazloženje neugodno iznenadilo. Znam da ste arheolog i da vam je nova dužnost nametnuta te da se kao mlad i neiskusan čovjek teško možete snaći u sasvim novom području, kao što je kazalište, ali sam zbog vaše mladosti mislila da ćete se okružiti iskusnijim savjetnicima. No, vaše obrazloženje nepotvrđivanja Duška Mucala pokazuje da vi samo nastavljate djelovanje bivšeg ministra koji se u odlukama vodio lošom politikom i osobnim simpatijama. Vaše obrazloženje pokazuje da ste nekompetentna osoba za obnašanje dužnosti na koju ste postavljeni", "udarila" opasno s visoka po Mesiću šefica splitskog baleta.

Nije ona to tako bez veze stavila. Povrijedilo ju je što je Mesić u odbijenici za Mucala naznačio da je u četverogodišnjem programu vidljiv nedostatak suvremenih domaćih i stranih baletnih naslova. Kako su prijedlozi programa prolazili kad se radilo o bivšim intendantima, a sada odjednom nema suvremenih naslova, pita se Osmanović.

Tko je tu zapravo nekompetentan?

Kako bi se Mesić uvjerio u suprotno, pozvala ga je 29. svibnja u zagrebački HNK na predstavu Dodir u koreografiji Ramija Beera, jednog od najznačajnijih svjetskih koreografa, kojom je to već treća suradnja sa Splitom u posljednjih osam godina.

"Ako se upoznate sa ostalim brojnim naslovima u repertoaru našeg ansambla, shvatit će te koliko je vaše obrazloženje nekompetentno i površno. Slično ste napisali i o Drami i Operi HNK Split, čije su programe sastavili Čedo Martinić i Ivica Čikeš. Teško ćete bilo koga uvjeriti da smo mi kao ekipa nekompetentni, a vi da jeste", piše Osmanović. 

A ministre, gdje je vaša vizija?

Pita se gdje je ta Mesićeva vizija hrvatske kulturne politike? Gdje su programi za poticanje domaćeg stvaralaštva?

"Što vi uopće želite da hrvatska kultura bude. Vaše pismo je sastavljeno od birokratskih floskula koje ništa ne govore nikome, a ponajmanje nama koji od kulture uistinu živimo. Bivši je ministar napravio pomutnju u našem kazalištu, a vi nastavkom njegove logike stvarate nove probleme i kaos. Ovo je sve skupa tužno, jer pokazuje da ljudi koji bi morali biti nositelji i kreatori kulturne politike ne znaju što govore, premda možda vrlo dobro znaju što rade", zaključila je Osmanović. 

Pročitajte više