Al-Qaida obnavlja snage u Pakistanu

VOĐE al-Qaide skrivaju se u Pakistanu gdje obnavljaju svoju snagu, rekli su američki obavještajci, a prenijeli strani mediji.

Šef obavještajaca John Negroponte rekao je da al-Qaida jača na Bliskom Istoku, sjeveru Afrike i u Europi. Pakistanska vlada još nije reagirala.

Ranije ovoga tjedna američke su snage izvele zračne napade na Somaliju vjerujući da napadaju članove te terorističke organizacije.

Negroponte je rekao senatskom odboru da je al-Qaida još uvijek snažna militantna organizacija koja predstavlja "najveću prijetnju američkim interesima".

Rekao je i da al-Qaida jača svoje operativne sposobnosti i veze koje širi i izvan Pakistana.

Čelnik obavještajne službe Ministarstva obrane, general Michael Maples, rekao je da je granica između Pakistana i Afganistana i dalje utočište al-Qaide i ostalih militanata. 

Prema Amerikancima, na tom graničnom području mogli bi se nalaziti Osama Bin Laden i njegov zamjenik, Ayman al-Zawahiri, obojica traženi zbog napada na World Trade Center u New Yorku 11. rujna 2001.

Brdovita granica između Pakistana i Afganistana dugačka je 2.250 kilometara i iznimno je teško držati je cijelu pod nadzorom. Vjeruje se da al-Qaidini militanti djeluju s obje strane, najviše u južnim pokrajinama Afganistana, na granici s Pakistanom.

Te dvije zemlje redovito jedna drugu optužuju za rastuće nasilje. Pakistan odnedavno ustraje u namjeri da na granicu postavi ogradu i minska polja. Kabul se tome protivi smatrajući da bi životi civila mogli biti dovedeni u opasnost.

V.Š.

Pročitajte više