Al-Qaida zaprijetila Italiji

NA WEB STRANICAMA za koje se pretpostavlja da pripadaju terorističkoj mreži Al-Qaidi u subotu je objavljeno priopćenje u kojemu se upozoravaju Talijani da povuku svoje vojnike iz Iraka te ih se upozorava na moguće napade automobilima-bombama.

"Narode Italije, vaša vlada sudjelovala je u ratu protiv Iraka te je onamo poslala svoje trupe i oružje. Posljednji vas put pozivamo da od vlade zatražite mirno povlačenje vojnih snaga iz Iraka", kaže se u priopćenju objavljenom 17. srpnja uz potpis "Brigade Khaled ibn al-Walid, Al-Qaida".

"Ako se vaša vlada ne odazove našem pozivu, uslijedit će napadi automobilima-bombama", upozorava skupina.

Na istoj web-stranici jučer je objavljeno priopćenje uz potpis "Brigade Abu Hafs al-Masri", također skupine povezane s Al-Qaidom u kojoj se Talijanima prijeti "krvoprolićem sličnim onom koji se 11. rujna 2001." dogodio u SAD-u, ukoliko se Rim "ne riješi" svojeg premijera Silvija Berlusconija.

Tekst je napisan na talijanskome jeziku s mnogo grešaka.

Kako su ultimatumi objavljen na Internet siteu terorističke mreže šeika Bin Ladena i prema tome pod kontrolom i s pristupom samo te organizacije, talijanske vlasti primaju ga s velikom mjerom ozbiljnosti. U tekstu, pod koji je potpisan "Tunižanin obožavatelj dvojice šeika", navodi se da je "sve spremno za gađanje ciljeva nove prirode i s nekonvencionalnim oružjem, koje će izazvati pokolj velikih dimenzija". Najavljuje se da će "uskoro doći do poplave krvi slične onoj od 11. rujna".

Talijanske tajne službe sada proučavaju autentičnost teksta. Mediji podsjećaju kako je i prije nekoliko dana u sjedište Ujedinjenih naroda u New Yorku stiglo pismo u kojem je Al Qaida prijetila institucijama Europske unije.

Pročitajte više