Ambruš-Kiš za Index: Google našu misiju na Mjesec 2017. plasirao u finale

Foto: MIroslav Ambruš-Kiš

Međunarodna ekipa astronautičkih entuzijasta i stručnjaka 'Synergy Moon', u kojoj sudjeluje i 15 ljudi iz Hrvatske, ušla je finale natjecanja za 30 milijuna dolara vrijednu Googleovu nagradu 'Lunar XPRIZE' koju će osvojiti prvi tim koji do kraja 2017. godine na Mjesečevu površinu uspješno spusti bespilotnu letjelicu i prašnjavim terenom provoza svoj rover, objavili su organizatori natjecanja.

Od ukupno 18 ekipa u finale su se planirale samo tri. Uz Synergy Moon kvalificirali su se još izraelski tim SpaceIL i američki Moon Express. Ključni uvjet bio je da su projekti privatno financirani, odnosno da države sa svojim sredstvima ne sudjeluju u više od 5% njihove ukupne vrijednosti.

“Odobrenje za lansiranje Synergy Moona ključno je ostvarenje koje potvrđujemo s puno ponosa”, izjavila je Chanda Gonzales-Mowrer, direktorica Google Lunar XPRIZE-a. 'U duhu ideje natjecanja XPRIZE da moć kompeticije može potaknuti nekonvencionalne inovacije, Synergy Moon je predstavio vlastiti put i pokazao da ima više načina da se stigne na Mjesec”, dodala je.

U svojoj misiji Synergy Moon će koristiti raketu NEPTUNE 8 (N8) koju je projektirao i izrađuje Interorbital Systems u tvornici u Mojave Air and Space Portu (pokusno lansiranje samo jednog modula pogledajte u videu dolje). Ona bi na Mjesečevu površinu trebala ponijeti lander i najmanje jedan rover (drugi izrađuje jedan tim u Tuzli). Lansiranje će se obaviti u drugoj polovini 2017. godine s pučine Tihog oceana zapadno od obala Kalifornije. Lander, koji će se u zadnjoj, trećoj fazi odvojiti od letjelice, prema planu bi trebao biti opremljen raketnim sustavima za kočenje.

Pročitajte više