American Airlines proglasio stečaj

AMERIČKA korporacija AMR, koja posjeduje aviokompaniju American Airlines, danas je na sudu u New Yorku proglasila stečaj.

Nemogućnost da sa svojim zaposlenicima isposluje kolektivni ugovor kojim bi smanjili troškove te nevoljkost da se udruži s nekim drugim aviokompanijama koštala je ovu tvrtku velikog pada posljednjih godina, kada je od najvećeg svjetskog avioprijevoznika postala tek treći u SAD-u.

S ovom prijavom stečaja stavljena je točka na i dugogodišnjeg trenda da veliki američki avioprijevoznici od suda traže zaštitu od vjerovnika. AMR je danas prijavio 24,7 milijardi dolara u imovini i 29,6 milijardi dolara duga.

AMR se u godinama nakon napada na WTC 2001. godine svim snagama pokušao othrvati proglašavanju bankrota, dok su  njegovi "kolege" proglašavanje bankrota iskoristili kako bi srezali skupe mirovinske i beneficijske planove te restrukturirali svoje dugove. Tada je krenuo i val udruživanja brojnih posrnulih aviokompanija, a AMR je pritom sjedio skrštenih ruku i taj proces gledao sa strane.

Još od 2006. godine AMR je upleten u mukotrpne pregovore sa sindikatima svih njegovih radnih grupa, od pilota do nosača torbi, s ciljem povećanja produktivnosti i smanjenja troškova. Međutim, to se nije pokazalo uspješnim, jer su radnici pokušali povratiti barem dio od posebnih beneficija teških 1,6 milijardi dolara godišnje, a kojih su se odrekli 2003. godine kako bi firma izbjegla bankrot. Iz Americana procjenjuju kako u pogledu troškova radne snage u startu imaju minus od 800 milijuna dolara u odnosu na konkurenciju.

Pročitajte više