Američka "demokracija": Bush odobrio tajno prisluškivanje Amerikanaca bez naloga

AMERIČKI predsjednik George Bush još jednom je dokazao da kršenja osnovnih ljudskih prava američkih građana nisu nikakva rijetkost, dapače.

Da SAD krši ljudska prava ne-Amerikanaca, jasno je svakom tko je ikad čuo za Guantanamo. No, podatak da je Bush dozvolio agentima obavještajne agencije NSA (National Security Agency) prisluškivanje američkih državljana bez odgovarajućeg sudskog naloga ipak je uspio šokirati američku javnost.

Vijest je prvi objavio ugledni New York Times, koji je doznao da je Bush još 2002 izdao direktnu predsjedničku naredbu kojom je obavještajnoj agenciji dozvolio da bez sudskog naloga prisluškuje na stotine američkih državljana.

NSA je prije toga prisluškivala "samo" telefonske brojeve određenih ambasada smještenih na američkom tlu, navodi NYT, kao i sumnjivaca koji ne žive u SAD-u i nisu američki državljani.

Kako New York Times doznaje od neimenovanih dužnosnika NSA uključenih u operaciju, prisluškivanje telefonskih razgovora i čitanje e-mailova američkih državljana krši neke odredbe američkog Ustava.

Američki zakoni nalažu da tajni sud poznatiji pod nazivom FICS (Foreign Intelligence Surveillance Court) mora odobriti svako prisluškivanje telefona, nakon čega agenti NSA-e smiju pristupiti takvom poslu.

Američka državna tajnica i Busheva "desna ruka", Condoleezza Rice, komentirala je otkriće New York Timesa riječima: "Predsjednik nije nikad nikom naredio da napravi bilo što protuzakonito."

Rice je odbila komentirati detalje iz članka objavljenom u New York Timesu.

Afera s protuzakonitim prisluškivanjem Amerikanaca izazvala je burnu reakciju javnosti i brojnih senatora, pa se očekuje da će Busheva popularnost opet pasti.

Pročitajte više