Američka javnost podijeljena oko Iraka

VEĆINA Amerikanaca, njih 56 posto, misli da je rat u Iraku bio pogreška, ali također smatra da tamo treba ostati dok se zemlja ne stabilizira, pokazalo je u utorak istraživanje javnoga mnijenja lista The Washington Post i televizije ABC.

Premda blaga većina drži da je rat u Iraku pridonio dugoročnoj sigurnosti Sjedinjenih Država, čak 70 posto Amerikanaca misli da su ti dobici ostvareni uz neprihvatljivu cijenu u vojnim žrtvama.

To je navelo 56 posto njih da zaključe da uz takvu cijenu rat nije bio vrijedan vođenja, što je prvi put da je odlučujuća većina anketiranih došla do tog zaključka.

Unatoč tomu većina od 58 posto podržava da Amerika zadrži vojne snage u Iraku sve dok se ne obnovi građanski poredak, čak i uz cijenu američkih žrtava, pokazalo je istraživanje provedeno od 16.-19. prosinca.

Blaga većina birača, 48 posto prema 44 posto, suglasna je s Bushovom tvrdnjom da SAD ostvaruje značajan napredak prema cilju uspostave demokracije u Iraku, ali uz sličnu razliku javnost drži da SAD ne ostvaruje značajan napredak u uspostavi građanskog reda.

Sedam tjedana nakon Bushove pobjede nad demokratom Johnom Kerryjem američka javnost je podijeljena oko ocjene njegova predsjedništva, s 48 posto njih koji odobravaju kako Bush obavlja predsjednički posao i 49 posto njih koji ne odobravaju.

Istraživanje je utvrdilo i da većina Amerikanaca nije naklonjena ministru obrane Donaldu Rumsfeldu koji je u zadnje vrijeme izložen oštrim kritikama zbog problema u Iraku. Najnovije kritike mu se upućuju zbog toga što nije osobno potpisivao pisma sućuti obiteljima vojnika poginulih u Iraku.

Među anketiranima njih 35 posto odobrava kako Rumsfeld obavlja svoj posao dok 53 posto ne odobrava, a čak 52 posto misli da bi ga Bush trebao smijeniti.

Pročitajte više