Američka nacionalna garda postavila bacače raketa pred prosvjednike: "Služe samo za promatranje"

 Foto: Facebook / Stand Against Dakota Access Pipeline - No DAPL

NACIONALNA garda Sjeverne Dakote postavila je dva bacača raketa zemlja-zrak u blizini kritičnog gradilišta za kontroverzni Dakota Acess naftovod (DAPL).

Podsjetimo, Indijanci plemena Sioux, zajedno s pripadnicima drugih plemena ne-urođeničkim ekološkim aktivistima, mjesecima prosvjeduju protiv izgradnje ovog naftovoda, koji je prema planovima trebao ići preko njihovog rezervata i ispod rijeke Missouri koja im služi kao izvor pitke vode.

Prosvjednici su uočili raketni sustav Avenger u ponedjeljak i objavili fotografije i snimke na Facebooku. "Anti-dron raketni sustav potvrđen na vrhu brežuljka koji čuva DAPL platformu za bušenje", objavio je "građanin-novinar" Jon Ziegler.

Avenger, raketni sustav za obaranje aviona i dronova

Glasnogovornik Nacionalne Garde William Prokopyk izjavio je za  The Daily Beast da raketni lanseri nisu napunjeni te da, služe za, vjerovali ili ne, promatranje: "Ovi sustavi imaju sposobnosti za promatranje i koriste se isključivo u promatračkoj ulozi za zaštitu javne sigurnosti i privatnog vlasništva. Nema autoriteta da ih se naoruža."

Dva raketna sustava Avenger već su više od mjesec dana na području bez ikakvih incidenata, dodao je Prokopyk. Avenger je ratni sustav, sastavljen od šasije kamioneta Humvee i rotirajuće kupole koja može biti naoružana sa 8 raketa Stinger i strojnicom kalibra .50. S takvim naoružanjem, koristi se za gađanje aviona, helikoptera i dronova.

A platforma koju "štite" pripada tvrtki Dakota Access, LLC, koja gradi gotovo 1500 km dug naftovod iz naftnog polja Bakken u Sjevernoj Dakoti do naftnog spremišta u Illinoisu.

Dakota Acces je planirao produžiti svoj naftovod ispod rijeke Missouri i jezera Oahe, koje leži na federalnoj zemlji. Veliki prosvjedni pokret, okupljen oko stanovnika Indijanskog rezervata Standing Rock, uspio je privoliti administraciju Baracka Obame da zabrani bušenje ispod jezera i rijeke

Ipak, Dakota Acess sada namjerava dovršiti naftovod, vrijedan 4 milijarde $, drugom rutom koja ide preko privatne zemlje. A upravo na toj privatnoj zemlji smjestili su raketne bacači, u prizoru koji više podsjeća na ratnu zonu nego gradilište ili mjesto mirnog prosvjeda.

Ovakav razvoj događaja mogao bi dodatno ojačati tenzije, već prisutne zbog policijskog korištenja nasilja i vojnih taktika u pokušaju rastjerivanja nenaoružanih prosvjednika.

Pročitajte više