Američka savezna država Virginia pod ucjenom hakera

AMERIČKA savezna država Virginia objavila je da neće pristati na 10 milijuna dolara tešku ucjenu hakera koji su prošlog tjedna provalili u zdravstvenu bazu podataka i ukrali podatke o osam milijuna pacijenata.

Bazu podataka koriste liječnici i ljekarne da bi pratili izdavanje lijekova i pokušali smanjiti broj krađa, povreda procedure i ilegalnih prodaja popularnih lijekova koji se izdaju na recept.

I virdžinijska policija i FBI istražuju slučaj, a guverner savezne države rekao je kako se radi o zločinu "koji će se tretirati kao zločin". Virginija neće platiti zatraženih 10 milijuna dolara, nego će se pouzdati u istragu FBI-a koja treba pronaći i izvesti pred pravdu ljude odgovorne za upad u sustav.

Elektronski kriminal u porastu

Virginijski Odjel zdravstvenih radnika je od upada u sustav prošlog tjedna ugasio svoju računalnu mrežu, i napravio back-up svih podataka. Odjel je uvjerio javnost putem izjave kako radi sve da bi operacije ubuduće mogle teći sigurno.

Elektronski kriminal je u porastu u SAD-u, a u zadnje su se vrijeme hakeri namjerili na krađu brojeva socijalnog osiguranja i drugih podataka preko kojih se može ukrasti identitet ljudi.

Uz domaći kriminal, zabrinutost je sve jača zbog hakerskih grupa koje bi za potrebe drugih zemalja, prvenstveno Rusije i Kine, mogli krasti podatke. Nedavno je otkriveno kako su planovi Pentagona za izgradnju borbenog zrakoplova F-35 pune dvije godine bili metom hakerskih napada, te kako su hakeri ukrali neke od bitnih podataka o tom zrakoplovu.

F.M.
Foto: virginia.gov

Pročitajte više