Američka vojska istražuje ubojstvo nenaoružanog Iračanina

AMERIČKA vojska otvorila je istragu o mogućem ratnom zločinu nakon televizijskog izvješća na kojem je prikazano kako jedan marinac ubija ranjenog i nenaoružanog Iračanina u džamiji u Falluji, kazali su u ponedjeljak američki dužnosnici.

Iračanin je bio jedan od petorice ranjenih koji su ostavljeni u džamiji nakon što su je u petak i subotu zauzeli marinci. Američka vojska optužuje iračke pobunjenike da koriste džamije za napade na američke snage.

Glasnogovornik marinaca u Pentagonu potvrdio je da je o slučaju otvorena istraga.

U izvješću NBC-a navodi se da su džamiju u Falluji pobunjenici koristili za napade na američke snage, koje su je zauzele, kao i susjedne zgrade, ubivši pritom desetoricu militanata i ranivši petoricu. Ranjeni Iračani ostavljeni su u džamiji da ih drugi pokupe i prebace u pozadinu na liječenje. Nije poznato zašto se to nije dogodilo.

Novinar NBC-a rekao je da je jedan marinac vidio da jedan ranjenik još diše. Na snimci te televizijske postaje vidi se marinac kako govori: "On se pretvara da je mrtav".

"Marinac je zatim podignuo pušku i pucao Iračaninu u glavu. Ta snimka je previše eksplicitna da bi bila emitirana", rekao je novinar NBC-a Kevin Sites.

Sites je kazao da se "nije činilo da je ubijeni Iračan naoružan ili da na bilo koji način predstavlja prijetnju".

Pročitajte više