Američka vojska objavila da ima pravo ulaska u Pakistan

AMERIČKA vojska objavila je  kako pridržava pravo prelaska iz Afganistana u susjedni Pakistan kada se radi o potjeri njezinih postrojba za talibanima ili pripadnicima Al Qaide.

Vojska je priopćila kako se radi o dugotrajnoj politici koja uživa podršku pakistanske vlade iako ona nikada ranije nije izrečena javno, a vlada u Islamabadu zanijekala je postojanje bilo kakva formalnog sporazuma koji bi američkim snagama omogućio prelaske u Pakistan.

´To je dugotrajna politika da u slučaju progona neprijateljskih snaga nećemo stati kada stignemo do granice´, rekao je glasnogovornik američke zračne baze Bagram, kod Kabula, bojnik Stephen Clutter.

Američke snage, po riječima Cluttera, nisu nikada iskoristile to pravo, a najviše su mu se približile u incidentu 29. prosinca koji je kulminirao američkim bombardiranjem jedne sporne pogranične lokacije.

Pitanje operiranja američkih snaga unutar Pakistana iznimno je osjetljivo za vladu u Islamabadu, posebno nakon što su tvrdolinijaške islamističke skupine ostvarile velike izborne dobitke na protivljenju pakistanskoj podršci američkoj vojnoj akciji u regiji.

Pročitajte više