Američka vojska potvrdila pobunu u zatvoru Camp Bucca

Američka vojska potvrdila je u utorak da je u petak izbila pobuna u zatvoru u Camp Bucca, na jugu Iraka, u kojoj su ranjena 4 čuvara i 12 zatvorenika.

Američka zatvorska uprava u Iraku je u ponedjeljak demantirala tu informaciju humanitarne organizacije bliske pokretu radikalnog šijitskog šefa Moqata Sadra, a Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) ju je kasnije potvrdio.

"Zatvorenici su prosvjedovali protiv prebacivanja nediscipliniranih zatvorenika u drugu zonu", prema priopćenju američke vojske.

"Tijekom nereda, zatvorenici su skandirali slogane, bacali kamenje i zapalili nekoliko šatora", nastavlja se u tekstu i precizira da su nemiri okonačni uz samo lakše ranjavanje 4 čuvara i 12 zatvorenika".

Saheb al-Ameri, glavni tajnik humanitarne organizacije Shahid Allah, je obznanio da su "tijekom pobune američke snage ispaljivale gumene metke".

Šef izaslanstva ICRC-a u Bagdadu Christophe Beney potvrdio je da je izbila pobuna 1. travnja. ICRC Će tražiti od američke vojske pokretanje istrage o toj pobuni, rekla je Rana Sidani, glasnogovornica humanitarne organizacije u Amanu.

(Hina) xtm ydgk

Pročitajte više