Američka vojska vrbuje zapovjednike HVO-a

AMERIČKI vojni zapovjednici, koji se nalaze u sklopu mirovne misije SFOR-a u BiH, vrbuju umirovljene bosanskohercegovačke brigadire i generale te im nude angažman unutar vojske Sjedinjenih Američkih Država u Iraku i Afganistanu.

Prema pisanju Večernjeg lista, u posljednjih nekoliko mjeseci američki zapovjednici u više navrata su otvoreno razgovarali s bivšim zapovjednicima hrvatske, bošnjačke i srpske vojne komponente u BiH. Njima je navodno ponuđen visok položaj u američkoj vojnoj hijerarhiji, za što bi dobili stimulativne plaće i američko državljanstvo.

Među iskusnim ratnim zapovjednicima kojima je nuđen posao u američkim postrojbama u Iraku nalaze se i oni koji su tek prije nekoliko mjeseci, odlukom američkog zapovjednika SFOR-a u BiH, umirovljeni. Zanimljivo je da među tim zapovjednicima s ratnim iskustvom ima i onih koji su otjerani iz aktivne vojne službe zauvijek.

Jedan od njih je umirovljeni brigadir iz Hrvatske sastavnice Vojske Federacije Goran Medić. Njemu je službeni Pentagon ponudio stimulirajući vojni angažman u američkim trupama u Iraku. Iako je brigadir Medić duže vrijeme interaktivno proučavao sustav NATO-a, sredinom ove godine umirovljen bez objašnjenja. On je jedan od šestorice brigadira Vojske Federacije BiH, kojima je odlukom zapovjednika SFOR-a američkog general bojnika Virgila L. Packetta, zabranjeno da ostanu u djelatnoj vojnoj službi.

Kako su privatni planovi časnika bivše JNA i ratnog zapovjednika HVO-a drugačiji, Medić nije prihvatio ponudu.

U Zapovjedništvu SFOR-a nisu željeli reći kakvi su kriteriji američkih vojnih zapovjednika koji vrbuju bosanskohercegovačke generale. Navodno proces traje već više od godinu dana, a prema nekim tvrdnjama slično se događalo još za vrijeme američke intervencije u Afganistanu.

Pročitajte više