Američke i Iračke snage pokrenule ofenzivu na Mosul

AMERIČKE i iračke vojne snage pokrenule su u utorak ofenzivu na Mosul čiji je cilj ponovno preuzeti kontrolu nad dijelovima grada koje drže pobunjenici i ondje uvesti red nakon gotovo tjedan dana borbi s militantima u tom trećem po veličini iračkom gradu.

"Ofenzivu smo počeli sa zapadne obale rijeke kako bismo očistili i posljednje uporište pobunjenika u gradu. Dva bataljuna krenula su sa zapadnog prema istočnom dijelu grada", rekla je za Reuters glasnogovornica američkih vojnih snaga kapetanica Angela Bowman.

"Akcija je iznimno važna jer je njezin cilj osigurati policijske postaje u ovome području i ponovno ih osposobiti", rekla je. Prošli su tjedan pripadnici mosulskih snaga sigurnosti pred sukobima napustili desetak policijskih postaja u gradu, a preuzeli su ih pobunjenici.

U jednoj od najvažnijih akcija pokrenutih do sada u Mosulu sudjeluje oko 1.200 američkih vojnika, a pridružio im se i bataljun iračkih vojnih snaga, prenosi France presse.

Irački ministar unutarnjih poslova Falah al-Nakib u ponedjeljak je izjavio kako je u nedjelju u sukobima u Mosulu poginulo sedam policajaca i 30 pobunjenika.

Pročitajte više