Američke novine o propasti Saddamovog režima, trijumfu SAD-a

AMERIČKE novine pišu o potpunom raspadu režima Saddama Husseina i trijumfu američke vojske nakon osvajanja Bagdada, ali ipak zastaju pred proglašenjem pune pobjede upozoravajući da rat još nije završen.

The New York Times piše kako je veći dio Bagdada pao u američke ruke, i kako su Iračani srušili kipove i slike Saddama Husseina označivši time simbolički rušenje njegovog režima.

List ipak navodi upozorenja američkih i britanskih zapovjednika kako rat u Iraku, uključujući bitku za Bagdad, još nije završen i kako su pred njima opasni dani.

Bastioni iračkog otpora se još drže na sjeveru i u središnjem Iraku, navodi list vojne zapovjednike.

"Sadam Husein, njegovi sinovi i najviši dužnosnici, ako su živi, još su na slobodi, a kemijsko i biološko oružje i laboratoriji za njegovu proizvodnju, otkriće i uništenje kojih je Bushova administracija navela kao primarni motiv za rat, još uvijek trebaju biti otkriveni", piše The New York Times.

List navodi kako se Bushova administracija već priprema da organizira prvi sastanak potencijalnih budućih iračkih čelnika, izabranih iz Iraka i od iračkih izbjeglica iz inozemstva. Tom sastanku, čiji se točan datum još ne zna, nazočit će i američki general Jay Garner koji će u početku upravljati obnovom iračke infrastrukture kao i institucija vlasti i društva.

The Washington Post naglašava kako je vlada predsjednika Sadama Huseina u srijedu propala, okončavši time tri desetljeća okrutne vlasti stranke Baas.

To bi trebalo činiti Irak predvodnikom arapskog svijeta, ali ostavlja i nasljedstvo straha, siromaštva i ogorčenosti.

List ističe kako su tisuće običnih Iračana na ulicama Bagdada proslavili pad Sadamovog režima i pozdravili američke snage u scenama zahvalnosti i klicanja koje su Amerikanci dugo najavljivali i konačno dočekali.

"Pad Bagdada, i njegova proslava od strane tisuća Iračana željnih da se izruguju svojem vođi, označio je trenutak klimaksa i jasnog obrata u ratu koji je Bushova administracija pokrenula prije 21 dan kako bi zbacila Huseinovu vladu i uklonila ono za što su američki dužnosnici rekli da je bilo pravo skladište oružja masovnog uništavanja", piše list.

Novostečena sloboda koju Iračani uživaju po prvi put u svojim životima već je međutim otvorila i prva pitanja o budućnosti zemlje i planovima i vladi koju će donijeti Amerikanci kao i njihovim pravim namjerama.

"Pitanja upućuju da Sjedinjene Države, čija vjerodostojnost loše stoji u većini arapskog svijeta, imaju na raspolaganju dobru volju u glavnom gradu koji izgleda stvarno zahvalan za uklanjanje Huseinove vlasti. Koliko će to trajati može postati s vremenom važno pitanje", piše list.

USA TODAY piše kako uspjeh u Iraku jača politički američkog predsjednika Georgea W. Busha.

"Neizbježni kraj rata u Iraku bit će početak preoblikovane predsjedničke kampanje doma", piše list.

List ocjenjuje da će Bushova popularnost sigurno porasti nakon sukoba koji je trajao tjednima, ne mjesecima, uz minimalne američke gubitke i bez noćne more kemijskih i bioloških napada.

List predviđa, međutim, da je i javnost već spremna promijeniti predmet interesa i da će se Bush morati s time suočiti.

Centar za istraživanje javnoga mišljenja Pew u istraživanju provedenom od 2. do 7. travnja našao je da je javnost već "gladna" vijesti o gospodarstvu, smanjenju poreza i manjkovima. Jedna četvrtina ispitanika je rekla da Irak dobija previše pozornosti u medijima, a još više njih je reklo da američko gospodarstvo dobija premalo.

"Ako je rat stvarno gotov, to će se izmijeniti", piše list.



Pročitajte više