Američke vlasti teroristkinju greškom pustile iz zatvora

AMERIČKE vlasti su nakon samo nekoliko dana slobode u zatvor vratile Sarah Jane Olson, pripadnicu ljevičarske Simbionističke oslobodilačke armije (SLA).

SLA, osnovana početkom 1970-ih u Kaliforniji s ciljem nasilnog obaranja kapitalističkog sustava u SAD, vršila je niz terorističkih akcija kao što su pljačke banaka, podmetanje bombi i ubojstva. Najpoznatija od svih njih bila je otmica Patty Hearst, nasljednice Hearstovog izdavačkog imperija godine 1974.

Većina članova SLA je izginula u okršaju s policijom, ali su se neki od njenih članova otišli u ilegalu, uključujući Kathleen Soliah koja je promijenila ime u Sarah Jane Olson.

Olson se krila gotovo četvrt stoljeća, ali ju jedan od susjeda prepoznao i dojavio njeno boravište vlastima godine 1999. Godine 2001. je osuđena na 14 godina zatvora zbog suučesništva u ubojstvu klijenta u banci prilikom pljačke 1975. godine.

Olson je u ponedjeljak uvjetno puštena iz zatvora, ali je u petak ponovno uhićena i vraćena iza rešetaka. Vlasti tvrde kako je u pitanju bila "administrativna greška", odnosno da joj je pogrešno izračunat rok za uvjetno puštanje, koji - prema novom tumačenju - počinje tek u ožujku sljedeće godine.

Shawn Chapman Holley, odvjetnik 61-godišnje Olsonove, takvo objašnjenje naziva "smiješnim" i tvrdi da iza svega stoji politički pritiska kalifornijskog policijskog sindikata čiji su čelnici burno reagirali na puštanje osuđene teroristkinje.

D.A.

Pročitajte više