Američki ambasador u Estoniji dao otkaz zbog Trumpa nakon 33 godine službe

Foto: EPA

AMERIČKI ambasador u Estoniji dao je otkaz zbog frustracije Trumpovim komentarima i ponašanju prema Europi, javljaju mediji.

Foreign Policy objavio je vijest o ostavci Jamesa D. Melvillea, koji je u privatnoj objavi na Facebooku napisao: 

"Vanjski službenici moraju podupirati državnu politiku i od početka nas uče da ako ikad dođe do točke na kojoj je više ne možemo podupirati, časno je dati ostavku. Nakon što sam služio za vrijeme šest predsjednika i 11 državnih tajnika, nikada nisam pomislio da ću doći do te točke".

"Kada predsjednik kaže da je EU stvoren da iskoristi SAD i napadne našu kasicu, ili da je NATO jednako loš kao NAFTA, to za mene nisu samo netočne izjave, već dokaz da je vrijeme da odem", napisao je Melville.

Treći ambasador koji je u protekloj godini napustio State Department

Melville je tako postao treći ambasador koji je u protekloj godini napustio State Department i jedan od mnogih visokih službenika koji su podnijeli ostavke otkad je Trump započeo svoj mandat.

State Department je u izjavi potvrdio Melvilleov odlazak: "Američki ambasador u Estoniji Jim Melville najavio je svoju ostavku 29. srpnja, nakon 33 godine službe".

Trumpovi napadi na članice NATO-a, uvođenje trgovinskih carina protiv država Europske unije, odbijanje iranskog nuklearnog sporazuma i pariškog sporazuma o klimi, te napadi na vođe poput njemačke kancelarke Angele Merkel, doveli su do sve većih napetosti između SAD-a i Europe.

Pročitajte više